Muncă / Migrație

„Nu mi-e frică de voi”. Ascultați episodul 3 din podcastul „100% legal”

De Diana Meseșan, Ilustrații de Roma Gavrilă

Publicat pe 28 aprilie 2021

Un documentar audio în patru părți despre femeile care muncesc ca îngrijitoare în Austria și abuzurile la care sunt supuse.

În primul episod ați ascultat cum s-au format primele rețele de intermediere și transport între România și Austria, cu ce speranțe au plecat primii români la munca de îngrijire și cu ce s-au întors de acolo. În cel de-al doilea, ați aflat despre accidentele care pun în pericol viața îngrijitoarelor.

Astăzi, ascultați cum s-a transformat o îngrijitoare din Timiș într-un avertizor de integritate dat în judecată pentru defăimare. 

 

Elena Popa și-a trăit cea mai mare parte din viață în comuna Biled, județul Timiș, în liniște, fără să se gândească că va ajunge să administreze un grup de Facebook cu zeci de mii de membri - pentru o vreme cel mai popular astfel de grup în rândul românilor care îngrijeau bătrâni în Austria. 

Nu și-a închipuit nici că va ajunge să muncească doar ca să își plătească avocatul, după ce a fost dată în judecată pentru defăimare de mai multe firme de intermediere. A avut pe rol patru astfel de procese. 

Elena Popa în casa ei din Biled, județul Timiș. Ianuarie 2019

Pentru unii, Elena Popa e un avertizor de integritate care atrage atenția în legătură cu abuzurile la care sunt supuși îngrijitorii români care muncesc în Austria. Pentru alții, e o femeie care ar face orice pentru atenție și care denigrează nu doar branșa îngrijirii, ci întreaga Românie.

Elena Popa cu fosta ei pacientă, în Spannberg, Austria. Martie 2019

Printr-o documentare întinsă pe parcursul mai multor luni, am încercat să conturez portretul îngrijitoarei Elena Popa. Cum s-a petrecut transformarea unei femei din România rurală într-o activistă pentru drepturile îngrijitorilor? Ce a mânat-o în luptă și de ce face ceea ce face?

Ascultați episodul aici, pe Spotify, Anchor, Google Podcasts sau pe alte platforme de podcasturi. 

Realizarea acestui podcast a fost posibilă datorită unei burse Milena Jesenska, sponsorizată de către Institute for Human Sciences din Viena și de către Erste Foundation.

28 aprilie 2021, Publicat în Lumea noastră / Muncă /

Text de

  • Diana MeseșanDiana Meseșan

    Reporter. Îi era frică de animale până când a întâlnit-o pe pisica ei, Sumi Jo. Crede că oamenii se pot schimba.

Ilustrații de

  • Roma GavrilăRoma Gavrilă

    Desenează, face colaje și ilustrații, din când în când și bandă desenată. Consumatoare de fistic prăjit. Nu crede în categorii.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK