Media&digital / Jurnalism

Vrei să fii reporter la Scena9?

De Scena 9, Ilustrații de Sorina Vazelina

Publicat pe 31 octombrie 2017

Dacă vrei să faci jurnalism cultural într-o redacție proaspătă și pusă pe treabă, dacă ai chef să mergi pe teren și să scoți la iveală lucruri și oameni neștiuți, dacă ești curios/curioasă și ai idei de subiecte pe care vrei să le explorezi, ai ajuns unde trebuie. Suntem o publicație vie și, de un an jumate, încercăm să dăm un refresh felului în care se scrie despre artă, cultură și societate. Așa că avem nevoie de întăriri.

Timp de un an, Cărturești și Scena9 oferă o bursă lunară de 500 de euro unui tânăr jurnalist, pentru câte un text bun pe săptămână. Ca să te înscrii la bursă, trebuie să ai sub 35 de ani, să locuiești în București (sau pe-aproape), să urmezi câțiva pași și să nu depășești deadline-ul de 30 noiembrie.   

Ce presupune înscrierea?

Trimite la adresa editorial@scena9.ro un email care să conțină:

  • un CV
  • 2 exemple de texte pe care le-ai publicat despre subiecte apropiate celor de pe Scena9 (cultură, artă, știință & societate). ***Skill-urile pe foto, video sau audio sunt un mare plus. 
  • o scurtă scrisoare de intenție, în care să ne explici de ce ai vrea să fii reporter la Scena9 (scurt = cel mult 2.000-3.000 de semne)

Ce urmează?

Între 1 și 10 decembrie, un juriu format din membrii redacției Scena9 va citi scrisorile și textele primite. Dintre acestea, va alege cinci finaliști. Fiecare dintre cei înscriși va fi anunțat prin email dacă se numără sau nu printre cei cinci.

Între 11 și 18 decembrie, îi așteptăm la o cafea și un interviu pe finaliști.

Pe 20 decembrie, dăm de veste cine va primi bursa oferită de Cărturești.

Din 2018, ne vedem în redacția Scena9 și ne-apucăm de scris.

De ce o bursă pentru tineri jurnaliști culturali?

„Jurnalismul cultural bine făcut ne dezvăluie textura bogată a lumii în care trăim,” spun prietenii de la Cărturești. „În loc să simplifice lucrurile, adâncește perspectiva. În loc să tranșeze dezbaterile, le provoacă. Cărturești susține bursa Scena9 pentru că o astfel de investiție ajunge, în cele din urmă, la cititori sub forma unui nou strat de înțelegere. Avem nevoie de reporteri care să ne transporte dincolo de părerile de până-n în 140 de caractere despre cărți, artă sau societate. De 17 ani suntem alături de cititorii și jurnaliștii care explorează lumea pornind din biblioteci, librării și muzee. Ne bucurăm că acum avem ocazia să-i susținem în cadrul bursei Scena9”.

FAQ

Bursa se adresează doar celor din București?

Da.

E nevoie de experiență anterioară în jurnalism?

Ar fi bine.

Ce fel de texte trebuie să trimit la înscriere?

Cele două texte ar trebui să fie din specii diferite. De pildă, un reportaj și un interviu sau un profil etc.

În ce format trebuie trimise textele?

Ne poți trimite direct linkul către sursa unde a fost publicat textul (după ce te-ai asigurat că linkul este încă funcțional) sau ne poți trimite textele atașate, într-un .pdf.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK