Intră la idei / Coronavirus

Pandemia desenată de copii

De Andra Matzal

Publicat pe 1 iunie 2020

Anul ăsta, Ziua Internațională a Copilului a însemnat și prima zi dintr-o nouă etapă a strategiei adulților împotriva coronavirusului: se redeschid din ce în ce mai multe spații publice, iar deplasarea dintre orașe se reia încet-încet, parcurile.

Școlile rămân însă în continuare închise, ceea ce înseamnă nu doar încă o doză de lecții online până la vacanță, ci și faptul că mulți dintre copii nu-și vor revedea prea curând colegii în afara ecranelor. Mulți dintre ei nu și-au văzut nici prietenii de luni bune și au început să-i deseneze cu creioane colorate. 

Am vrut să văd cum se înregistrează bucata asta de istorie stranie pe care am trăit-o cu toții de la începutul anului, în mintea și în imaginația copiilor. Așa că am invitat câțiva copii de vârste diferite să-și deseneze experiențele de pandemie, când au învățat ce înseamnă izolarea, masca de protecție și virusul nevăzut.

A ieșit o galerie virtuală cu ilustrații întunecate și scenarii optimiste, cu sfere mutante care plutesc pe deasupra oamenilor și îi ciuruiesc cu COVID, benzi desenate cu jurnale de izolare și instalații cu măști sanitare. Abstracte sau figurative, alb-negru sau tăvălite în toate culorile curcubeului, lucrările copiilor devin mărturii prin care scriu istoria în cu totul alt fel decât o fac oamenii mari din jurul lor.

Marin Marcu, 3 ani și 9 luni (cu puțin ajutor de la părinți, care au urmat indicațiile autorului)
Instalație de Sașa Ernu, 9 ani
Ștefan Matei, 7 ani
Maria Voicu, 9 ani
Miruna Păcurariu, 9 ani: „Noi copiii vrem o planetă curată, virușii să plece și să nu mai purtăm măști și mănuși care irită pielea. Să mergem în parc să ne întâlnim cu prietenii și colegii. Sperăm să plece domnul COVID și să ne lase în pace că noi nu l-am deranjat pe el. Și noi copiii cât și adulții trebuie să nu mai poluăm planeta”.
Delia Irimia, 9 ani
Eva Burciu, 10 ani
Bianca Chivu, 10 ani: „Medicii vieți salvează, / Dar noi stăm acasă. / Avem grijă de noi / Și ne spălăm pe mâini în toi. / Masca o purtăm, / Când pe afară noi plecăm. / Cu boala ne luptăm, / Sănătatea pe primul loc / Să o purtăm.”
Cristina Bărbatu, 10 ani

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK