Publicat pe 8 iulie 2021

În regiunea Moldovei, sub paravanul unor clinici ginecologice se ascunde o rețea anti-avort: femeile care apelează la FemClinic sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite. FemClinic a fost creată de un medic, împreună cu preotul care se mândrește că i-a convins pe doctorii de la cea mai mare maternitate din Moldova să nu mai facă avorturi.


 

În luna mai, o tânără a cerut pe un grup privat de Facebook o recomandare de clinică din Iași, pentru o întrerupere de sarcină. Recomandarea era pentru prietena ei, care mai avea la dispoziție doar câteva săptămâni din termenul legal până la care putea să încheie sarcina, pe care o ascundea de familie. Femeia a ajuns pe site-ul FemClinic Iași, unde și-a programat prietena și a lăsat datele ei de contact. 

La scurt timp, tânăra însărcinată a fost sunată de pe un număr necunoscut. La capătul celălalt al receptorului, o persoană s-a prezentat drept „doctorița de gardă de la spital”, dar fără să-și spună numele, și a copleșit-o cu un adevărat scenariu al groazei. I-a spus că după operație, uterul ei va arăta „ca după un accident de mașină”, că îi vor rămâne „resturi din făt în corp” și că oricum procedura de avort, modificată din cauza pandemiei, este acum „mult mai agresivă, deci mai periculoasă”. Apoi, tânăra a primit pe WhatsApp, de la același număr, clipuri video cu femei care susțin că au trecut prin astfel de întreruperi de sarcină, au rămas traumatizate pe viață și își regretă decizia.

Povestea tinerei a ajuns înapoi pe grupul privat de Facebook, iar alte două membre s-au oferit să să sune și ele la FemClinic și să spună că vor o întrerupere de sarcină, pentru a vedea dacă această clinică are, de fapt, ca politică descurajarea avortului. 

Scenariul s-a repetat aproape identic, cu informații care n-au nicio legătură cu știința sau cu legea.

O persoană care s-a identificat doar drept „medicul de gardă” le-a sunat pe cele două și le-a spus că multe femei s-au infectat de coronavirus de la avort, că nu vor mai putea să rămână însărcinate niciodată și că vor face varice pe uter, care provoacă cancer. Amândurora li s-a zis că alte femei, fix de vârsta lor, au murit „ieri” sau „săptămâna trecută” de la hemoragii cauzate de avort. 

Mai târziu, când una dintre autoarele acestui articol a sunat la rândul ei, sub pretextul unui avort, a intervenit același „medic de gardă” anonim, care a anunțat-o pe reporteră că, potrivit noilor directive de la Colegiul Medicilor, medicii obstetricieni sunt obligați să contacteze cazurile de gravide care vor să facă avort și prezintă „anumite riscuri”.

„Femeile nu mai pot avea contact sexual după ce apar varicele [pe care le-ar cauza avortul, n.r.], iar apoi ele se transformă în formațiuni tumorale canceroase”, i-a spus calmă la telefon reprezentanta FemClinic. „Altă variantă este să se rupă efectiv uterul. Când se rup vase de sânge se poate ajunge la deces. Chiar azi dimineață a fost un caz, o fată la prima sarcină, căreia i s-a spus clar ce ți-am spus ție acum, doar că ei i s-a spus în aceeași zi când a avut avortul și nu a avut atât timp să înțeleagă și să se gândească și a semnat pe răspunderea personală și din păcate i s-a rupt uterul. La trei ore după avort a murit. Iar legat de pastilele pentru avort, în general pastilele ard uterul, se desprind bucăți din mucoasa uterină, rămân resturi. Foarte multe paciente au rămas cu copil malformat.”

„Informarea prealabilă”

Pe internet există două site-uri aproape identice: femclinic.ro, unde acum figurează o adresă din Botoșani, și femcliniciasi.ro, cu adresa în Iași. Conform primei pagini web, clinica din Botoșani oferă, printre altele, „întreruperi de sarcini doar cu informare amănunțită prealabilă”. Aceeași precizare apărea inițial și pe pagina clincii din Iași, dar între timp a fost ștearsă.

Captură de ecran cu lista de servicii oferite de FemClinic Iași la data la care a fost programată prima tânără. Aceeași imagine apare la ora scrierii acestui articol pe site-ul FemClinic.ro, care trimite către o adresă din Botoșani

„Informarea prealabilă” înseamnă, de fapt, că cei de la clinică încearcă să le convingă pe femeile care se programează pentru un avort să păstreze copilul, indiferent de motivele care le-au determinat în primă instanță să ia această decizie. Fac apel la informații false, neștiințifice, prezintă scenarii de groază survenite în urma unei întreruperi de sarcină și trimit clipuri video menite să le sperie pe potențialele paciente.

Presupusul medic care le sună pe femei, fără să-și dea numele pe parcursul conversației, le spune acestora că, la instrucțiunile Colegiului Medicilor, cazurile „la risc” trebuie contactate de maternități, pentru a li se recomanda să renunțe la avort. Le mai anunță și că manopera de avort s-a schimbat în urma declanșării pandemiei de COVID-19. Niciuna dintre aceste informații nu este adevărată. 

În realitate, în luna martie a anului trecut, Ministerul Afacerilor Interne a emis un ordin militar care suspenda intervențiile medicale, chirurgicale și tratamentele care nu reprezintă urgențe.

Șeful DSU Raed Arafat și ministrul Sănătății de atunci au intervenit ulterior să precizeze că avorturile la cerere vor fi permise în continuare, lucru care nu s-a întâmplat. O cercetare a Centrului Filia, organizație care apără drepturile femeilor, arată că multe spitale au interpretat însă ordinul drept o interdicție asupra avorturilor.

Colegiul Medicilor neagă orice legătură cu FemClinic și faptul că ar fi transmis recomandări pentru descurajarea avortului. „Colegiul Medicilor din România nu a fost implicat în așa ceva,” spune Daniel Coriu, președintele Colegiului. „Totul pare bizar și ridică multe semne de întrebare. Poate că ăsta e obiectivul lor: să descurajeze avortul și așa înțeleg să o facă.”

„Avortul, la fel ca orice altă procedură medicală, inclusiv o injecție, implică o serie de posibile riscuri”, explică Marcel Buzatu, șeful secției de ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești-Argeș. De aceea, fiecare spital are un protocol pentru acest act medical, mai spune dr. Buzatu. Totodată, informarea pacientelor asupra riscurilor este o practică necesară. Însă ceea ce fac reprezentanții FemClinic nu respectă dreptul pacientului la informare. Dimpotrivă: ei practică apelează constant și intensiv la dezinformare.

Câteva minciuni despre avort, demontate

Am pus cap la cap și alte replici ale presupusului doctor de la FemClinic și am verificat informațiile cu care le sperie și le conving pe tinerele femei să păstreze, aproape cu orice preț, sarcina. 

„Eu cred că sunteți în depresie”

Unele dintre femeile care stabilesc totuși o programare la FemClinic pentru întreruperea de sarcină sunt apoi anunțate telefonic pe ultima sută de metri că le este anulat consultul, pentru că „doamna doctor nu mai are timp”. Pentru o femeie însărcinată aflată la limita termenului legal de avort —14 săptămâni, respectiv 24, în prezența unor indicații medicale speciale—, o astfel de anulare din partea medicilor poate însemna imposibilitatea de a-și mai exercita acest drept asupra propriului corp. 

Cu atât mai mult cu cât, conform unui alt raport recent publicat de Centrul Filia, în octombrie 2020, 57,7% dintre spitalele de stat din România afirmau că nu fac avorturi la cerere. Dintre cele 16 unități medicale private contactate de autoarele cercetării, doar 5 ofereau întreruperi de sarcină la cerere. Un avort prin aspirație la clinicile Marie Stopes, de pildă, costa 1.100 lei, un preț exorbitant pentru multe femei care și-ar dori să renunțe la sarcină. La Iași, „Cuza Vodă”, cea mai mare maternitate din regiune, nu mai face avorturi din 2014, când o decizie în acest sens a conducerii spitalului a invocat convingerile religioase ale medicilor.

Uneori, femeile care au încercat să apeleze la serviciile FemClinic au fost speriate și cu argumente extra-medicale sau au primit telefoane chiar și după ce întreruperea de sarcină le-a fost refuzată. Conversația dintre una dintre tinerele care au sunat la clinică și reprezentanta de la telefon s-a încheiat când aceasta din urmă i-a spus femeii că dacă face avort, își va distruge inclusiv relația cu partenerul ei. Apoi i-a trimis pe WhatsApp, la fel ca și reporterilor, o serie de videoclipuri cu procedura avortului. Într-unul dintre ele, postat pe canalul de YouTube al asociației anti-avort Pro Vita București, o femeie de 28 de ani își mărturisește trauma pe care ar fi suferit-o în urma unui avort.

La o lună după această conversație, o altă tânără care contactase FemClinic a fost sunată din nou de cei de la clinică și întrebată dacă în cele din urmă a întrerupt sarcina. Când aceasta le-a confirmat, reprezentanta FemClinic i-a spus că femeile, după avort, intră în depresie. „Eu cred că sunteți în depresie. Sper să nu mai faceți asta, pentru că acum ați avut noroc că ați supraviețuit”, a continuat vocea, chiar și după ce tânăra a insistat că este în regulă.

Ce este, de fapt, FemClinic

Pe cele două site-uri aproape identice - femclinic.ro și femcliniciași.ro -, numerele de telefon și adresele sunt diferite: prima în Botoșani, cealaltă în Iași. 

Jurnalistele care au realizat acest articol au sunat la numerele de pe site-ul femclinic.ro, unde figurează adresa de Botoșani, și au cerut o programare pentru o întrerupere de sarcină. Prima dată au fost îndrumate de o reprezentantă FemClinic către un cabinet privat din Iași, unde lucrează medicul ginecolog Irina Ciupilan. Ciupilan este și angajată a spitalului public „Cuza-Vodă” din același oraș. Site-ul clinicii private la care lucrează aceasta, Intellimed, specifică limpede, cu litere mari, roșii, că aceasta nu oferă întreruperi de sarcină.

Pe siteul clinicii private unde lucrează dr. Ciupilan se precizează că nu se fac întreruperi de sarcină.

Contactată de reporteri, Irina Ciupilan susține că nu are nicio legătură cu FemClinic, dar că a auzit despre practica acestei clinici.

„Știu că încearcă să convingă pacientele să nu facă întreruperile, dar atât”, a spus ea. Întrebată de ce pacientele care sună la FemClinic sunt programate la ea, a spus că nu știe nimic despre acest lucru. „O să mă interesez”.

Adresa afișată pe femclinic.ro corespunde cu cea a unui alt cabinet de obstetrică-ginecologie din Botoșani, Alevita Medical Center, înregistrat pe numele medicului Ioana Alexandroaie Volocaru. În aprilie 2020, ginecologa a preluat conducerea secției de obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, unde medicii refuză să mai facă avorturi din 2018, invocând motive religioase. Volocaru la rândul ei se opune vocal avortului, a participat la Marșul pentru Viață și „colaborează cu preotul Partenie Apostoaie în derularea unor proiecte care vizează sprijinirea femeilor care aduc pe lume prunci”. Deși persoana care răspunde la numărul de telefon de pe femclinic.ro ne-a confirmat că dr. Volocaru este colaboratoare a clinicii, contactată de reporteri, aceasta a susținut că informația este greșită.

Un alt număr disponibil online, de data asta pe site-ul www.femcliniciasi.ro, face legătura cu Constantin Fătu, la rândul său medic primar de obstetrică-ginecologie, la maternitatea din Iași. 

De altfel, pagina de facebook FemClinic Iași anunță că toate pacientele clinicii sunt tratate la Maternitatea Cuza-Vodă.

Dr. Fătu le-a comunicat telefonic jurnalistelor că nu face întreruperi de sarcină la cerere, „decât dacă sarcina prezintă complicații”. 

Sediul FemClinic din Iași funcționează în clădirea Policlinicii Studențești, din strada Toma Cozma.

FemClinic apare, în acte, pe numele lui Constantin Fătu. În 2013, medicul a fost prins cu o alcoolemie de 3,47 la mie înainte să intre în sala de operație (pragul de comă alcoolică e de 2,5 la mie). A fost concediat, însă a dat în judecată spitalul și a câștigat. Din 2016, Fătu profesează din nou la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași.

Potrivit lui Fătu, în cabinetul său de la FemClinic, pe care l-a fondat la Iași în 2019, nu se fac avorturi la cerere, ci le poate sfătui în acest sens pe femei doar dacă le este pusă viața în pericol sau dacă se descoperă malformații grave. Susține că nu are oricum condițiile tehnice pentru întreruperi de sarcină.

Cabinetul medicului Constantin Fătu

Medicul mai afirmă, însă, și că nu există nicio legătură între clinica sa din Iași și FemClinic din Botoșani. Asta deși poartă același nume, au același site, cu aceleași elemente grafice, același logo, chiar și aceleași testimoniale din partea pacientelor.

„Sunt două chestii total diferite. Da, la Iași e pe numele meu, la cealaltă trebuie văzut cine e.” Acesta mai spune că a fost sunat de-a lungul timpului de mai multe paciente care, atunci când au încercat să ia legătura cu clinica, au fost contactate de o femeie ce le-a spus că avortul „este un păcat”. Fătu susține însă că nu există nicio colaborare cu ei.

Cu toate acestea, o analiză a felului în care arată site-urile femclinic.ro și femcliniciasi.ro, realizată de un expert IT care lucrează la firmă de profil din Iași,  arată că împart o temă comună de Wordpress. Sursa mai arată și că cele două site-uri, care trimit către adrese din Iași, respectiv Botoșani, sunt găzduite online pe serverele aceleiași companii - Hosterion. Mai mult, acestea împart chiar și același server fizic. Pe serverul respectiv sunt găzduite mai multe domenii care par avea legătură cu cele două siteuri FemClinic. Printre ele, site-ul glasulvietii.ro, care aparține asociației preotului Damaschin, dar și alte siteuri cu tematică religioasă: familia-traditionala.ro (care afișează un verset din Biblie, sub îndemnul „Taci, fă!”) și parinteleboca.ro (un magazin online cu sculpturi în lemn cu adulatul preot). În plus, paginile Femclinic.ro și Glasulvieții.ro au fost create în aceeași zi.

Într-un interviu din aprilie 2021 difuzat de TeleMoldova Plus, Constantin Fătu spunea că proiectul FemClinic, „o microclinică, un cabinet mai mult”, a fost pornit de el în colaborare cu Asociația „Glasul Vieții”, condusă de părintele Damaschin, și „sub directa oblăduire a Mitropoliei Moldovei”. Preotul l-a abordat atunci pe Fătu, știind că amândoi sunt împotriva îndepărtării unei sarcini la cererea gravidei.

Damaschin, recunoscut pentru campaniile umanitare pe care le desfășoară prin „Glasul Vieții”, menționează la rândul lui FemClinic pe propria pagină de LinkedIn. Acolo, clinica este prezentată drept un „cabinet de consultații gratuit pentru mamele fără posibilități”.

La începutul anului, preotul declara că cel mai important proiect ale asociației sale pentru 2021 este FemClinic, un „centru medico-social pentru familie”, ce „va asigura asistență medicală gratuită pentru tinerele mame și copiii lor, femeilor care nu își permit luxul unor investigații medicale de specialitate și, mai ales, mamelor marginalizate în familie și societate.” Câteva luni mai târziu, centrul FemClinic își schimba numele în centrul Veronica, iar preotul anunța strângerea de fonduri pentru construirea lui. Momentan, însă, proiectul nu pare să fi fost pus în aplicare - dincolo de înființarea în 2019 a cabinetului d-rului Fătu, sub același nume de FemClinic.

Dan Damaschin slujește la biserica din curtea Maternității „Cuza-Vodă” din Iași și se mândrește cu faptul că i-ar fi convins pe medicii de-acolo să nu mai facă întreruperi de sarcină. „Din o sută de ginecologi, nu face nimeni avort”, ne-a spus preotul Damaschin la telefon. „Avortul este, din punct de vedere medical, o crimă. Că juriștii sau unii politicieni europeni au decis că nu-i crimă, asta e altă discuție. Ar trebui să vă dea de gândit dumneavoastră, celor din presă, de ce un medic se uită la mamă și la prunc și consideră că avortul e o crimă”, a insistat Damaschin.

La scurt timp după ce a fost contactat de reporteri, preotul Damaschin a postat pe contul său de Facebook: „Membrii, voluntarii și donatorii Asociației Glasul Vieții, vor respecta dreptul femeii la avort, dar vor apăra cu toate forțele dreptul la viață al copilului nenăscut. Domnul Iisus Hristos să ocrotească toate mamele și copiii născuți și nenăscuți!”

În 2019, a arătat jurnalista Diana Meseșan, asociația preotului Damaschin beneficia de donațiile pentru o linie telefonică gratuită, cu 0800, susținută de Centrul Telverde Info Sarcină. La respectiva linie telefonică, voluntarii centrului încercau să convingă femeile să nu facă avort, spunându-le, printre altele, că întreruperea de sarcină provoacă „hemoragii uterine”, „leziuni ale organelor interne”, depresie, tentativă de suicid, chiar și la zece ani după avort, sau cancer uterin ori la sân. Aceeași tactică pe care o practică și FemClinic, în tradiția mai largă a mișcărilor conservatoare care se opun avortului.

***

În anul 1966, Nicolae Ceauşescu a interzis avortul în România. Aproape 10.000 de femei au murit până în 1989 din cauza întreruperilor ilegale de sarcină, realizate în condiții improprii.

Recent publicatul Raport Matic, care a atras atenția opiniei publice mai mult pentru opiniile prezentate asupra bunăstării și sănătății persoanelor LGBTQIA+, afirmă că împiedicarea avortului este „o încălcare a drepturilor omului și o formă de violență pe criterii de gen, care afectează drepturile femeilor și fetelor la viață, integritate fizică și mentală, egalitate, nediscriminare și sănătate”.

Același document spune că refuzul avortului pe baza așa-numitei „clauze de conștiință” „pune în pericol viața și drepturile femeilor”, adesea în situații în care orice întârziere ar putea fi fatală pacientei.

De-a lungul istoriei, corpurile capabile de a da naștere au fost folosite drept câmpuri de luptă, decoruri pentru gesturi de o violență extremă. Femeile sunt mutilate genital pentru a nu mai simți „păcatul” plăcerii; asupra lor este folosit violul ca armă de război sau ca metodă domestică de supunere și control; le este refuzat accesul la avort, chiar și în țări în care acesta nu este propriu-zis ilegal, din Statele Unite până în Spania. În 2021, nu mai departe de Polonia, avortul, până de curând legal, a fost scos în afara legii, chiar și atunci când fătul prezintă malformații incurabile.

În România, avortul este în continuare legal. Însă, în condițiile în care majoritatea instituțiilor medicale refuză să-l practice, iar diverși actori religioși și politici militează activ împotriva lui, româncele riscă să piardă un drept pe care-l credeau câștigat pentru totdeauna odată cu trecerea la un regim democratic.


Versiuni ale acestui articol au fost publicate simultan în cotidianele „Libertatea” și „Ziarul de Iași”.

Fotografie principală: Adrian Neagoe/Inquam Photos

8 iulie 2021, Publicat în Lumea noastră / În afara bulei /

Text de

  • Andrada LăutaruAndrada Lăutaru

    Reporter. Când nu are agenda la ea, îşi ia notiţe în palmă.

  • Cristina Radu (Libertatea)Cristina Radu (Libertatea)

    Reporter. Descoperă poveștile din spatele știrilor. Fan Harry Potter.

  • Ioana PelehatăiIoana Pelehatăi

    Editor. Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult.

    Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.

  • Mădălina Olariu (Ziarul de Iași)Mădălina Olariu (Ziarul de Iași)

    Reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași. A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească și are un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK