În afara bulei / Protest

Jurnaliștii nu vor să fie scutiți de impozite

De Scena9

Publicat pe 12 februarie 2020

Un grup de jurnaliști din generații și redacții diferite îi solicită președintelui Iohannis să nu promulge legea care urmează să-i scutească de plata impozitelor pe ziariști și pe angajatorii lor. Printr-un gest rar de solidaritate într-o breaslă vulnerabilizată și divizată, 13 jurnaliști se opun public într-o scrisoare adresată președintelui Iohannis promulgării unei legi care ar avea drept efect slăbirea independenței presei și scăderea încrederii publicului. 

Legea, care stabilește scutirea jurnaliștilor și tehnicienilor din presă de impozitul de 10% pe venit, a trecut, marți, 11 februarie 2020, de Camera Deputaților, și așteaptă acum să fie promulgată de președinte.

Zeci de jurnaliști s-au exprimat deja împotriva unui astfel de privilegiu, văzut drept o încercare de aservire a presei din partea guvernanților. Opinii similare au și asociațiile care apără libertatea presei în România, ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent.Iată textul scrisorii:

Domnule președinte Klaus Iohannis,

suntem un grup de jurnaliști din generații și redacții diferite. Lucrăm în presa publică și în cea privată, în cea cu capital străin și capital românesc, în trusturi consacrate și în inițiative de presă tânără.

Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc și pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel. Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicați profesiei lor și cetățeni români, parte a comunității pe care încercăm să o servim. 

În numele a ceea ce ne unește ca societate, vă rugăm să nu promulgați legea care scutește de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaților. Măsura este în primul rând nedreaptă. Fiecare cetățean care muncește trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal, cu excepția situațiilor prevăzute de lege, de ex. persoanele cu handicap. Considerăm că nu există motive pentru ca „jurnaliștii” să fie încadrați la excepții. Dacă se face asta, așa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnaliști”, categorie nedefinită în care se poate introduce, practic, oricine pentru a încasa niște bani. 

Nemaivorbind de faptul că problemele presei sunt mult mai mari, iar această măsură ar fi una care mai mult ar complica decât ar ajuta, ea este incorectă și contraproductivă. Nu servește interesul public, nu întărește libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnaliști și public, una dintre liniile de apărare a democrației.

Domnule președinte,

nu avem nici pe departe pretenția că reprezentăm toți jurnaliștii din România. Timpul limitat și lipsa unei organizații cu adevărat reprezentative a breslei ne-au determinat să reacționăm în acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezintă o încercare imperfectă de reacție în fața unui pericol real.

O presă liberă și credibilă, care să confrunte puterile în stat și să vă fie incomodă, în calitate de oameni aleși sau numiți să conduceți, este esențială pentru o democrație stabilă.

Vă mulțumim!

Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan, Ion Cristoiu, Adelin Petrișor, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupșa, Claudiu Pândaru, Florin NegruțiuIlustrație de Alina Marinescu pentru textul Ora de fake news

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK