Carte / Ilustrație

„Rezolv uneori ecuații”. Un poem ilustrat

De Andreea Chirică

Publicat pe 14 martie 2019

Pe 8 martie a intrat în cinematografe Distanța dintre mine și mine, documentarul despre scriitoarea Nina Cassian. Povestea ei de viață, pusă pe ecran de Mona Nicoară și Dana Bunescu, face deja să iască scântei polemice, iscate de convingerile comuniste pe care poeta le-a avut o mare parte din tinerețea ei, de poezia scrisă în acea perioadă, de dezinvoltura cu care vorbește despre dorință și relații. Toate astea arată că, deși Nina Cassian a încetat din viață în urmă cu cinci ani, imaginea ei e cât se poate de vie. Iar filmul reușește foarte bine acest lucru: să recupereze o scriitoare despre care publicul nu știa mai nimic, să provoace o descoperire și în același timp să deschidă un dialog între ideile ei și ale noastre. 

Am invitat-o pe ilustratoarea Andreea Chirică să citească din nou poezii de Nina Cassian și să deseneze una dintre ele (asta după ce a mai desenat pe Scena9 Ce repede trecu și vara asta). Alegerea Andreei a fost poemul Rezolv uneori ecuații, publicat în volumul Vârstele anului, din 1957. 

Un scurt dicționar introductiv pentru Nina Cassian, găsiți aici.

Dacă ți-a plăcut, mai găsești pe Scena9 și alte poeme ilustrate de Andreea Chirică:

Noi nu avem dreptul să iubim, de Alexandru Mușina

Simone Weil: anul muncii în fabrică, de Edward Hirsch

 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK