Video / Coronavirus

România în vremea virusului. Flori

De Octavian Coman, Fotografii de Raul Ștef

Publicat pe 30 martie 2020

Mulți fermieri s-au plâns în ultimele zile că restricțiile legate de epidemie le-au redus vânzările. Nu mai ajung clienții la ei.  

Pentru cei care au afaceri cu flori, coronavirusul a însemnat vânzări prăbușite spre zero.

Taloș Iosif are patru sere cu flori pe un teren din comuna Mirăslău, județul Alba. E o afacere de familie, de care se ocupă împreună cu soția, ajutat și de tatăl lui de 84 de ani.

În martie, cumpărătorii fideli ai acestei afaceri vechi de 10 ani nu au mai venit să ia flori, așa că freziile se ofilesc. Bărbatul de 48 de ani este îngrijorat că, în cazul în care criza nu trece curând, va rămâne și cu florile din ghivece nevândute. Lumea e acum prea interesată de mâncare, ca să se gândească la frumos.

Iosif nu judecă însă pe nimeni, căci înțelege că așa e firesc să se întâmple în vremuri tulburi. A trecut și el prin destule. În 2006, s-a electrocutat grav și a fost ars pe 85% din corp.  De atunci tot are probleme de sănătate. În plus, a plecat dintr-un spital și cu o infecție nosocomială care-l chinuie și astăzi.

Florile pe care le crește sunt o pasiune. Așa că gândul că trebuie să le arunce e chinuitor, pe lângă îngrijorările legate de viitorul micii lui afaceri.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK