Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 16-22 iulie

De Scena 9

Publicat pe 16 iulie 2018

S-a terminat Campionatul Mondial din Rusia (bravo, les bleus!), iar noi ne prelingem la umbră pe la terase. Redactorii Scena9, însă, insistă să vă aducă aminte că mai există și expoziții, lansări de carte, concerte, filme și chiar și poezie în orașul ăsta toropit.

O expoziție de vacanță, de la Luiza

Expoziție: Și poveștile merg în vacanță, Receptor / Cărturești & friends, (Edgar Quinet 9), București, până vineri, 31 august

Orice pretext de vizitat cea mai extraordinară librărie de carte engleză din oraș mi se pare la fel de binevenit ca o expediție în spațiul intergalactic. Iar Ramona Chirica de la Receptor, mica galerie care împarte spațiul cu librăria, chiar știe să născocească pretexte. De data asta, Ramona a invitat cinci ilustratori „să-și imagineze personaje legendare în ipostaze hedoniste, fără griji și task-uri pe to do list-urile lor literare”. Adelina Butnaru, Ana Bănică, Dragoș Botcău, Mura și Oana Ispir i-au desenat pe Gregor Samsa, Romeo și Julieta, Sherlock Holmes și Dr. Watson, Moby Dick și Don Quijote în vacanță. Cele 15 lucrări vor fi disponibile sub formă de cărți poștale în librăriile Cărturești din toată țara.

Cam așa:

Romeo și Julieta, reimaginați de Ana Bănică

O biografie provocatoare, de la Ionuț

Apărând orânduirea de stat. Siguranţa pe urmele lui Gheorghe Crosneff în România interbelică (lansare de carte), Muzeul Național al Literaturii Române, București, joi, 19 iulie, ora 19.00

O carte cu un subiect îndrăzneț - traseul și prigoana împotriva lui Gheorghe Crosneff, unul dintre luptătorii clandestini pentru cauza comunistă în România interbelică. Volumul se înscrie în demersul cercetătorilor tineri de a prezenta și alte fețe ale istoriei noastre recente, trecute cu vederea din cauza încărcăturii lor ideologice, pentru un peisaj mai complet. Cetățean român cu origini bulgare, Crosneff a fost antrenat în activitatea de propagandă a Partidului Comunist din România, pe care îl servea cu maximă convingere, urmând să fie supus, scriu organizatorii evenimentului, unor numeroase presiuni juridice, expulzat printr-un abuz al procedurilor legale și urmărit în permanență de Siguranță (serviciul de securitate al vremii). A murit la 39 de ani în închisoare, ferm convins de justeţea cauzei şi luptei sale, după ce reușise să construiască o imagine pozitivă a mișcării comuniste într-un Occident marcat de ascensiunea dreptei și a extremei drepte. Istoricul Mihai Burcea i-a analizat traseul timp de trei ani și redă integral lupta pentru cauza sa. Autorul va fi prezent și la o dezbatere în cadrul lansării.

O utopie anarhistă de acum (aproape) 100 de ani, de la Diana

Arimania @Macaz // lansare de carte, Macaz, marți, 17 iulie, ora 19:00

Cum arată lumea utopică imaginată de un anarhist român acum aproape 100 de ani? Anarhistul este Neagu-Negulescu, care a descris această utopie în cartea Arimania scrisă pe când era la închisoarea Văcărești în 1921. Neagu-Negulescu era bun prieten cu un alt publicist anarhist al vremii, Panait Mușoiu. Textul Arimania este republicat de către Editura Pagini Libere, care își propune să recupereze și să reediteze textele „clasice” aparținând anarhiștilor români: traduceri, povestiri, memorialistică, poezii, articole teoretice, scrieri utopice. Lansarea cărții e un prilej de a discuta despre cărți, utopie, anarhie și „armonie”.

Poezie pe timp de noapte, de la Ioana

Nocturne de poezie contemporană | Anul 4, București, Magheru One și Rezidența BRD Scena9, în fiecare vineri, de pe 13 iulie până pe 14 septembrie, de la ora 21

Se dau: prosecco și jam sessions. Se mai dă: o vară lungă, toridă, bucureșteană. Se plasează pe un acoperiș și/sau într-o casă-bijuterie. Se aduc 11 poeți, câte unul pe săptămână, din miez de iulie până-n septembrie, după cum urmează: Sorin Despot, Daniela Luca, Doina Ioanid, Teodora Coman, Alexandra Turcu, Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari, Nora Iuga, Octavian Soviany, Ștefan Manasia și Andrei Dósa. Nocturnele de pe Magheru One sunt cele de pe 13 iulie, 20 iulie, 24 august și 14 septembrie, iar cele de la Rezidența BRD Scena9 pe 27 iulie, 3 august, 10 august, 31 august și 7 septembrie. Săptămâna asta ne întâlnim cu Doina Ioanid, din care vă las câteva rânduri mai jos, ca să intrați în vibe.

Noaptea oamenii ies din scorburi, îşi pun blănurile şi bijuteriile pe ei şi apoi se duc la coktailuri. Noaptea feţele se amestecă şi fălcile mestecă întruna. Pastile pentru o tinereţe eternă, căci bronzul nu mai e demult o problemă.

***

Îmbrăcată într-un chimono de ceremonii, Mika-Lé mă învaţă cum să mănînc fructe de mare, camembert si roquefort, fără să mă strîmb prea tare. Mă învaţă cum să mă deschid voluptuoasă ca o lalea la soare, în timp ce înăuntrul meu plesnesc una cîte una nebunele negre, mustoase. Mă întreb dacă o să reuşească. (2008, via)

Artă abstractă și artă sonoră, de la Andra

Vernisajul expoziției Dublu, a artistului Gili Mocanu, miercuri, 18 iulie, de la ora 19, ARCUB  expoziția va rămâne deschisă până pe 24 august)

Gili Mocanu e unul dintre primele nume cu care am început să cunosc istoria live a artei contemporane din România. Lucrările lui, pe care le-am văzut acum mai bine de 10 ani, la Galeria H’Art, au însemnat o întâlnire stranie: forme abstracte, geometrii perfect calculate, din care parcă emoția fusese extrasă cu totul, și în fața cărora am încercat un soi de neliniște. Fiindcă, după cum scria de curând Ionuț Cioană, Mocanu lucrează mult cu „posibilitatea de a transforma obiecte cotidiene în obiecte de contemplație pură, într-un nivel mental complet divorțat de real.” Ca să înțelegeți mai bine pe viu, mergeți la ARCUB să vedeți „Dublul”, expoziție care explorează muchia dintre două lumi posibile.

Sâmbăta Sonoră | Félix Blume, sound listening session, vineri, 20 iulie, ora 20, Teatrul Apollo 111, București

M-am mai declarat și cu alte ocazii fană a Sâmbetei Sonore, așa că am să trec peste partea asta, și-am să vă rog să mergeți să-l ascultați pe Felix Blume, sound artist care activează în Franța și în Mexic. Fiindcă Blume se joacă mult cu sunetul în care trăim zi de zi, dar de care ori nu suntem mai deloc conștienți, ori îl încadrăm prin automatisme în folderul cu zgomote. Înregistrează sunetul spațiilor publice și îl transformă în muzică - a cărei definiție o și lărgește prin arta lui -, se joacă cu ritmurile orașelor, cu zumzetul nostru și-al mașinilor noastre, cu libertatea pe care ți-o dă un spațiu sonor. Poate după o repriză de Blume, o să deveniți fani ai show-urilor de noise pe care le dă Bucureștiul în fiecare zi.

Scurtmetraje alese, de la Vlad

Les Nuits en Or - Cele mai bune scurtmetraje din lume, Cinema Elvira Popesco, București, 16-18 iulie

Timp de trei zile, scurtmetraje ce au fost premiate în 2017 sau 2018 de către academiile de film de prin toată lumea vor fi proiectate la Cinema Elvira Popesco. Producțiile sunt grupate în câte două calupuri de seară, de la ora 18.45 și de la 21.00. Între ele și Scris / Nescris al regizorului Adrian Silișteanu, despre lupta unei familii de romi cu sistemul birocratic românesc, un clash cultural rezumat în 20 de minute. Filmul a primit în acest an Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj și va fi inclus în calupul de astăzi, de la ora 21.00. Detalii despre toate filmele prezentate la București sunt disponibile aici.

Fotografie principală de Alberto Groșescu, via FB A.R.C.E.N.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK