Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 28 mai - 3 iunie

De Scena9

Publicat pe 28 mai 2018

Redactorii Scena9 îți dau pe semnătură cele două-trei chestii pentru care și-ar rupe timp din programul zilnic. Fiecare după chipul și asemănarea sa, după gust ca sarea și după pofta inimii. Le-am ales cu gândul la tine, omul de la celălalt capăt al fibrei optice și-al internetului mobil, pentru că ne ești simpatic și vrem să-ți mulțumim că ai încredere în recomandările noastre.

 

Funk și istorie LGBT, de la Ioana

Funkoteca / Expirat, București, joi, 31 mai, de la ora 21.00

Mă duc joi să dansez în Expirat, pe funk, disco, Motown și ce old school goodies mai pun prietenii Cosmin și Luca, nu doar pentru că au king-sized drinks toată noaptea la bar. Nu, serios. Nici pentru că l-aș mai întreba pe Cosmin ce ne mai pregătește împreună cu Funky Citizens. Ci pentru că Expirat e unul dintre primele localuri din București care a înțeles de ce trebuie să renunțe la paiul din paharul cu băutură pe care ți-l servesc la bar. Conform unor date de pe Strawless Ocean, 71% dintre păsările marine și 30% dintre broaștele țestoase găsite moarte în ocean aveau plastic în stomac. Când înghit plastic, păsările și animalele marine au 50% șanse să supraviețuiască. Așa că hai să facem gestul ăsta mic, ca să le dăm niște șanse – lor și planetei. În rest, dans!

Tur urban - Gay în Bucureștiul articolului 200, duminică 3 iunie, de la ora 11.00

Nu pot decât să-ncep să-mi imaginez cum era să faci parte din comunitatea LGBT în Bucureștiul în care încă se aplica represivul și infamul articol 200. (În caz că nu știi, ăsta e articolul din Codul Penal, introdus în 1968, care trimitea persoanele gay, bi și trans la închisoare în România. A fost abrogat abia în 2001.) În mod evident, ca măsură de supraviețuire, scena LGBT underground a Bucureștiului trebuie să-și fi dezvoltat niște locuri și coduri secrete. Duminică, în săptămâna Pride-ului bucureștean, Dominic Brezianu ne dezvăluie câteva dintre ele, într-un tur ghidat. Începem de la Gara de Nord, mergem cu autobuzul și ne oprim și la o cafea. Participarea e liberă, cu înregistrare aici.

Jazz regal, de la Luiza

Green Hours Jazz Fest, ediția a X-a, în grădină la Green Hours, de joi, 31 mai, până duminică, 3 iunie

Pentru că împlinește 10 ani, cel mai inimos și mai statornic festival de jazz din București sărbătorește cu all star-urile jazz-ului european. De la vitaminele Sons of Kemet la învăluitorul Uriel Herman Trio, de la samuraiul Nik Bärtsch (de data asta, solo) la elegantul Leszek Możdżer, de la bucuria Jasper Høiby la jucăușii Tin Men and the Telephone (și nici măcar nu i-am pomenit pe toți muzicienii!). În plus, festivalul ăsta mai are ceva special, un aer din ce în ce mai rar în capitală, al prieteniei și-al muzicii împărtășite în intimitatea unei grădini de vară ca un adăpost. Credeți-mă pe cuvânt când zic asta. Sau, de fapt, mai bine nu mă credeți și mergeți să vă convingeți singuri ;)

Sons Of Kemet - My Queen Is Harriet Tubman

Un catalog și-un film anti-uitare, de la Ionuț

„Rezistența. Viitorul Memoriei”, Centrul de Teatru Educațional Replika, București, miercuri, 30 mai, ora 17.00

Cine nu a avut contact până acum cu rezidenții-artiști de la căminul Moses Rosen din București trebuie să meargă neapărat să se emoționeze în prezența lor miercurea asta. Dar numai după lansarea catalogului Viitorul memoriei din cadrul proiectului cu același nume - menit să comemoreze Holocaustul prin artă și media și să lupte cu uitarea. Catalogul cuprinde, printre altele, texte și contribuții artistice semnate de supraviețuitori și urmași ai acestora - găsiți desene, picturi și colaje viscerale ale unor artiști care au exprimat oroarea prigoanei evreiești, însoțite de mici biografii ale autorilor, mărturii despre pogromuri sau informații despre „Holocaustul ignorat” al romilor basarabeni deportați și exterminați în Transnistria. După lansarea catalogului, va fi proiectat filmul Iluziile mele, unde rezidenții căminului Moses Rosen vă vor purta prin locurile din cartierul evreiesc din București unde au avut loc episoade de violență anti-semită în timpul pogromului din 1941 - patru dintre ei vor fi prezenți la vizionare. Va mai fi și performance-ul participativ Din aproape în aproape - „un joc despre memorie și uitare, un joc performativ al memoriei colective” - inițiat de Katia Pascariu și Ioana Florea.

O expoziție despre intimitate, de la Diana

DRAG de Paul Mureșan | Bucharest Pride 2018, de sâmbătă, 2 iunie, până duminică, 10 iunie, la Galeria Mobius 

Cum e să prinzi drag de cineva când o mulțime de oameni din jurul tău condamnă apropierea asta? Cum clădești intimitate cu o persoană când te-ai deprivat de dragoste mare parte din viața ta adultă? Și dincolo de toate aspectele sociale, cum e să te îndrăgostești din nou, să împarți diminețile, să îți împărtășești fricile și bucuriile, să te cunoști cu un alt om? Despre lucrurile astea vorbește minunatul ilustrator Paul Mureșan în expoziția Drag, care are vernisajul sâmbătă în cadrul Bucharest Pride 2018. În toate animațiile și desenele lui, Paul își înfruntă, într-un fel, temerile. Se ia la trântă cu frica de moarte, îmblânzește frica de a le spune părinților că e gay, iar acum, își învinge frica de intimitate. Multe dintre lucrările din expoziție îl reprezintă pe prietenul lui Paul, Cristi Marcu, despre care am scris aici.

O perspectivă daneză asupra Teleormanului, de la Vlad 

Teleorman Research, Galeria 26, București, până sâmbătă, 2 iunie

Un grup de 14 tineri artiști danezi - elevi la echivalentul unei Școli de Arte și Meserii de-acolo - însoțiți de doi profesori și-au făcut practica în România. Timp de două săptămâni, au lucrat la un proiect comun cu pictorul Nicolae Comănescu: în urma unei vizite în satul Siliștea Gumești, locul de naștere al scriitorului Marin Preda, echipa a adunat schițe, desene și picturi. Puteți vedea perspectiva lor asupra Teleormanului de azi la Galeria 26 din București.

Eroi din benzi desenate, de la Andra

O discuție despre anti-eroi de benzi desenate, pe scena Agora de la Salonul de Carte „Bookfest”, vineri, 1 iunie, ora 14.00

E veselie săptămâna asta pentru vânătorii de cărți, pe de-o parte fiindcă vine Bookfest cu tone de apariții (apropo de asta, vă zice aici Mihai Iovănel ce cărți și-a pus pe listă), iar pe de alta fiindcă apare Watchmen, super-romanul în benzi desenate al lui Alan Moore (în care puteți arunca un ochi aici). Cu ocazia asta, în haosul de la târg, Editura ART strecoară și o dezbatere geek despre eroi-supereroi-antieroi în benzi desenate. Participă Iulia Gorzo (traducătoarea volumului Watchmen), Sorina Vazelina (bedistă pro), Octav Avramescu (1/2 din Librăria Jumătatea Plină) și Alin Răuțoiu (La o cană de bedea). Mergeți să-i ascultați în pauza de masă și să vă faceți proviziile de comics.

 


Foto: Ilustrație din romanul de benzi desenate „Watchmen” al lui Alan Moore

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK