Arte vizuale / Religie

Scurta și bizara dispariție a picturii cu o catedrală și-un drac

De Ionuț Dulămiță, Vlad Odobescu

Publicat pe 23 octombrie 2018

O expoziție deschisă vineri, 19 octombrie, în Timișoara a rămas timp de-o zi fără una dintre lucrări, pentru că deranja convingerile religioase ale directorului muzeului-gazdă, Traian Orban. Pictura, realizată de artistul vizual Adrian Preda, reprezintă o Catedrală a Mântuirii Neamului pe fundal roz și un drac în fața intrării. Ieri dimineață, fără ca organizatorii expoziției să știe, Orban a înlocuit lucrarea cu un tablou ce arată silueta Catedralei Mitropolitane din Timișoara și oameni ce îngenunchează și aprind lumânări în prim-plan. Azi, după ce scandalul s-a aprins pe Facebook, lucrarea a reapărut pe perete. 

Artistul vizual Florin Arhire din Timișoara a avut ideea expoziției și a invitat mai mulți artiști s-o populeze cu lucrări cu mesaj social & politic. De unde și numele ei, „Mad(e) în Romania” . „Se intersectează ilustratori, afișe de gherilă și artiști vizuali. E o artă care are intrinsec un mesaj politic”, spune Dana Sarmeș, curatoarea expoziției. „Arta noastră nu-i drăguță, e menită să ridice probleme”, explică și artistul Florin Arhire.

Evenimentul a fost organizat cu ajutorul unei finanțări din partea Administrației Fondului Cultural Național. Asociația Culturală Contrasens s-a ocupat de organizare.

Adrian Preda, artist vizual din București, a fost invitat să expună la recomandarea artistului Dan Perjovschi. A venit cu două picturi pe pânză și o serie de șapte desene. Una dintre picturi (150 x 140 cm) înfățișează Catedrala Mântuirii Neamului cu un drac roșu la poartă. Imaginea l-a revoltat pe Traian Orban, președintele Asociației „Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989” și directorul Muzeului Memorialul Revoluției, ce găzduiește expoziția. Orban e un om cu „sensibilități creștine”, spune Preda. Și-a încropit și o capelă la intrarea în instituție. 

„[Orban] a avut din start o problemă cu două lucrări: a mea cu Catedrala și un afiș Mindbomb lipit în Piața Unirii [din Timișoara]”, spune artistul bucureștean. „Era un afiș cu macheta Catedralei Mântuirii Neamului de care era legat un furtun de aspirator care sugea un spital - trimitere la sloganul Vrem spitale nu, catedrale”. MindBomb e grupul de artiști care s-a ocupat de campania împotriva exploatării de la Roșia Montană.

Expoziția a mers totuși mai departe, iar vernisajul a avut loc vinerea trecută. Ieri dimineață, Orban l-a chemat pe organizatorul Florin Arhire la el în birou. Acesta ne-a relatat discuția: „Mi-a zis: «Știți, avem niște probleme. Sunt niște chestiuni care nu-s conforme la două lucruri. Eu sunt religios, sunt membru în Consiliul Eparhial de cartier și am primit un telefon de la Mitropolie cum că această lucrare cu diavolul nu e OK. Cumva, trebuie făcut ca ea să dispară. A doua e o lucrare din Piața Unirii, unde Biserica, sărmana, este prezentată ca un aspirator de bani. Și noi nu luăm de la spitale, nu e reprezentată în regulă». «Și ce-ar trebui făcut?”, întreb. «Cu tabloul de-aici e simplu, îl iau eu jos. V-aș ruga ca pe cealaltă s-o luați dumneavoastră”. I-am zis că trebuie să mă gândesc, să vorbesc cu echipa. «Vă mulțumesc că m-ați ascultat», zice el.”

Arhire a coborât și abia a apucat să le povestească colegilor săi. Trecuseră mai puțin de zece minute de la discuție, că cineva a zis: „Nu mai e lucrarea! A dispărut”. „«Cum a dispărut?», întreb eu. «A dispărut și-a apărut alta»”. Contactat ieri telefonic, Orban a refuzat să discute despre incident. A întrebat dacă am vizitat expoziția. Când i-am spus că îl sunăm din București, a replicat: „Atunci n-avem ce discuta” şi a încheiat apelul.

„Pentru mine era un fel de a spune: «Bă, ăștia mai creștini, aveți grijă că și voi puteți păcătui. Vi se pare că sunteți mai buni dacă vă duceți acolo, dar uite cum vă comportați cu ceilalți.»” - Adrian Preda, artist vizual

Adrian Preda a aflat de incident de la alți artiști. „Puseseră în locul lucrării mele una cu catedrala mitropolitană din Timișoara. Prin muzeu mai erau și desene făcute de copii în care apărea des catedrala, e foarte legată de evenimentele din decembrie ’89 de-acolo [din Timișoara]. Lucrarea mea era pusă într-un depozit.” 

Președintele Memorialului n-a putut să stea în aceeași încăpere cu diavolul, a spus că el nu face „propaganda dracului”. „I-am zis că și în biserici apar reprezentări de draci. Lucrarea mea poate fi citită și în cheie creștină”, spune Adrian Preda. „Țin minte că proful nostru de religie de la «Tonitza» ne spunea că dracul e cel mai aproape de ușa bisericii, asta însemnând că acolo e miza pentru el, să atragă sufletele credincioșilor, că păcătoșii e garantat că ajung în iad. Pentru mine era un fel de a spune: «Bă, ăștia mai creștini, aveți grijă că și voi puteți păcătui. Vi se pare că sunteți mai buni dacă vă duceți acolo, dar uite cum vă comportați cu ceilalți»”.  

Lucrarea a fost, înainte de toate, un protest personal al lui Preda față de construcția Catedralei Mântuirii. Legat de Biserică, el are o poziție mai nuanțată, în sensul că-i recunoaște rolul social. „Mi s-a părut brutal și nejustificat gestul. [Orban] putea să vină să mă întrebe ce înseamnă lucrarea”. Artistul nu și-a dorit însă vâlvă pe net pe tema asta și n-a fost adeptul ideii ca expoziția să se mute în altă parte. S-a gândit că mai bine îi explică cineva lui Orban că n-are dreptul să-l cenzureze - muzeul e o instituție publică cu care a fost semnat un contract - și îl convinge să pună lucrarea la loc. 

Fix asta s-a și întâmplat - pictura în ulei cu Catedrala & dracul a revenit pe perete, însoțită de un disclaimer cum că ea nu reprezintă în mod necesar poziția Memorialului Revoluției. Nu înainte ca cineva să scrie despre Adrian Preda, într-un comentariu la un interviu pe care l-a dat unei publicații din Timișoara, că e un homosexual drogat care-și bate joc de sfânta biserică și ar trebui condamnat la moarte. „La genul ăsta de oameni ținteam ca ironie [prin lucrarea mea].”

Sursa foto: Adrian Preda

Sursa fotografiei principale: Asociația Culturală Contrasens 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK