Carte / 2021

Aniversări, comemorări și alte cifre rotunde în 2021

De Mihai Iovănel

Publicat pe 16 martie 2021

Anul literar 2021 este bogat în cifre rotunde: 200 de ani de la..., 60 de la... etc. etc. Le-am trecut în revistă pe cele mai importante. 

După cum se poate observa mai jos, calendarul literar 2021 numără preponderent scriitori. Din această privință, calendarul ortodox, care include și sfinte, nu doar sfinți, oferă o priveliște mai progresistă. 

19 martie: 200 de ani de la nașterea lui Richard Francis Burton

Burton a fost un personaj fabulos – explorator victorian, aventurier și orientalist care a tradus în engleză O mie și una de nopți și Kama Sutra. Cu 12 lei îi puteți cumpăra de pe Delphi Classics sau Amazon operele și traducerile cvasicomplete.

21 martie: Ziua mondială a poeziei

Presupun că iar o să se umple facebookul de poeziile lui Nichita Stănescu (născut de altfel tot în martie, pe 31), dar csf.

9 aprilie: 200 de ani de la nașterea lui Charles Baudelaire

Până și N. Iorga, care detesta poezia modernistă, umbla cu un volum de Baudelaire în buzunar. Avem în română, la Casa de Editură Max Blecher, traducerile recente (și excelente) făcute de Octavian Soviany din Florile răului și din poemele în proză ale lui Baudelaire. De la Humanitas îi pot fi descărcate gratuit Jurnalele intime, traduse de Liliana Alexandrescu. La Art se găsește traducerea făcută de Gabriela și Constantin Abăluță din Paradisurile artificiale. Un bun prilej de a-l reciti în română sau în original.

21 aprilie: 205 ani de la nașterea lui Charlotte Brontë

Putem reciti Jane Eyre sau citi mai puțin cunoscutul Profesorul, amândouă disponibile la Editura Corint. Sau Întinsa mare a Sargaselor, romanul revizionist în sens feminist și postcolonial scris de Jean Rhys pornind de la Jane Eyre. Sau putem (re)vedea minunatul film al lui André Téchiné Les soeurs Brontë (1979), cu Isabelle Adjani, Marie-France Pisier și Isabelle Huppert (care a și fost programat de curând pe TVR3, canal situat din păcate pe la sfârșitul telecomenzii).

6 mai: 60 de ani de la moartea lui Lucian Blaga

Poezia lui Lucian Blaga n-a îmbătrânit prea bine. După generația anilor 60, pentru care Blaga a fost un poet important, celelalte generații de poeți n-au mai dat multe parale pe poetul din Lancrăm, deși acesta continuă să vâslească prin manuale. Dar merită recitit, de ce nu?

2 iulie 1961: 60 de ani de la moartea lui Ernest Hemingway

Hemingway a fost un star în timpul vieții, dar posteritatea i-a reajustat imaginea în canon (deși este în continuare un autor retipărit în tiraje considerabile). Romane precum Pentru cine bat clopotele sau Bătrânul și marea au ajuns să fie considerate, pe bună dreptate, mai curând kitsch. Aș reciti mai curând Fiesta, primul lui roman important, sau Sărbătoarea continuă, memoriile inspirate de tinerețea lui petrecută în Paris. Sau niște povestiri.

6 august: 20 de ani de la publicarea romanului Urzeala tronurilor de George R. R. Martin, primul volum din saga Cântec de gheață și foc

Pe asta am trecut-o mai mult ca să-i fac shaming lui Martin că încă n-a terminat seria Cântec de gheață și foc, din care mai are de publicat 2 volume pe lângă cele 5 deja tipărite.

13 august: 75 de ani de la moartea lui H. G. Wells în 1946

Wells a scris enorm și în numeroase genuri, dar numele lui rămâne legat de câteva romane SF publicate în tinerețe: Mașina timpului, Insula doctorului Moreau, Omul invizibil, Războiul lumilor. Acestea, transformate în adevărate mituri moderne, sunt reeditate/traduse/ecranizate în continuare. Dacă îl găsiți prin anticariate, merită citit și romanul biografic scris de David Lodge, Bărbatul făcut din bucăți.

PS: Pe 21 septembrie se împlinesc 155 de ani de la nașterea lui Wells.

15 august: 250 de ani de la nașterea lui Walter Scott

Walter Scott continuă să fie un autor național de dimensiuni planetare în Scoția, dar în restul lumii imensa (dpdv cantitativ) lui operă nu prea mai este citită. Aș vrea să recitesc totuși romanul istoric Ivanhoe

Anul viitor se fac 190 de la moartea lui Scott, deci poate îl recitesc atunci dacă anul ăsta nu îmi fac timp.

4 septembrie: 140 de ani de la nașterea lui G. Bacovia

Ionuț Sociu și Vlad Odobescu au publicat deja pe Scena9 un excelent articol/reportaj despre Bacovia.

24 septembrie 1896: 125 de ani de la nașterea lui F. Scott Fitzgerald

Spre deosebire de prietenul său Hemingway, care l-a evocat mai degrabă acid în Sărbătoarea continuă,  posteritatea lui F. Scott Fitzgerald continuă să fie foarte vie, mai ales că scrierile lui au ieșit de curând din copyright. Polirom le-a tradus pe majoritatea.

29 septembrie: 20 de ani de la moartea lui Gellu Naum

Literatura suprarealistului Naum face obiectul unui cult aproape mistic. Admirația mea nu s-a ridicat niciodată la aceste cote, dar îmi propun să-i citesc anul acesta teatrul.

11 noiembrie: 200 de ani de la nașterea lui Dostoievski

Hemingway (tot el) zicea că nu-l poți reciti pe Dostoievski. În cazul meu această observație se verifică: i-am citit cam toată ficțiunea, dar de recitit n-am putut reciti decât Frații Karamazov și Jucătorul – și asta s-a întâmplat cu multă vreme în urmă. Aș vrea să mă întorc totuși și la Demonii.

12 decembrie: 200 de ani de la nașterea lui Gustave Flaubert

Romanele mele preferate sunt Educația sentimentală și Bouvard și Pécuchet. Dar și Dicționar de idei primite de-a gata (proiectat ca anexă la Bouvard..., dar transformat ulterior într-o piesă autonomă) merită recitit periodic. 


Imagine principală de cottonbro, via Pexels

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK