În lume / 2021

INFOGRAFIC Cu ce-am rămas din 2021

de Ioana Pelehatăi, ilustrații de Andrei Măceșanu

Publicat pe 19 ianuarie 2022

Mai e ceva de zis despre 2021 care n-a fost spus deja? Deși fusese declarat „anul internațional al păcii și încrederii”, pentru mulți a fost opusul. Un an greu, cu încercări deopotrivă legate de sănătate, dar și de traiul de zi cu zi. Doar anul trecut au murit peste 41.000 de români de COVID-19. Pandemia a devenit un subiect din ce în ce mai diviziv - nu numai la noi, ci peste tot în lume -, iar mult-așteptatul vaccin n-a contribuit, în mod paradoxal, la închiderea faliilor care s-au căscat între noi.

Pe tot cuprinsul globului au fost testate diverse scenarii de „redeschidere”, în anotimpul cald, însă sezonul rece a adus noi tulpini și restricții. Scena politică a văzut transformări masive, din Statele Unite până-n Moldova. Războiul și-a ițit capul - în Afganistan, în Israel și, momentan insinuant, la granițele Rusiei. Economia n-a dus-o nici ea bine, iar experții din lumea întreagă par să-și țină răsuflarea în așteptarea unei crize asupra căreia nu există consens. Întrebarea nu pare să fie „va fi rău?”, ci „cât de rău va fi?”

Într-un peisaj mai degrabă gri, al oboselii și speranțelor anulate, am căutat cu lupa și veștile (mai) bune. Printre calamități, crize și conflicte, explorarea spațiului a atins noi borne. Unele evenimente amânate din 2020 au avut loc anul trecut. Cursa pentru găsirea unui tratament împotriva cancerului pare să se fi accelerat. 

Iar noi, cei care citim acum aceste rânduri, avem privilegiul să vedem ce ne mai aduce și 2022.

Audio

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK