Remix / Migrație

Bandă desenată. Tarzan și prietenii lui

De Sorina Vazelina

Publicat pe 14 decembrie 2020

O serie de benzi desenate explorează povești de viață & migrație din Banat. 

Suntem o lume mereu în mișcare și e nevoie doar să aruncăm un ochi în urmă ca să vedem că valurile de migrație nu s-au oprit niciodată. Doar că, uneori, trecerea timpului și politicile diferitelor regimuri politice față de memoria colectivă ajung să înstrăineze capitole întregi de istorie. Proiectul Cămine în mișcare a fost gândit să recupereze un astfel de gol de memorie. A fost creat în 2016, când criza refugiaților ajungea la cote grotești în Europa, și zeci de mii de oameni din zone de conflict mureau în Mediterana, în drum spre șansa unei vieți mai bune. De atunci, documentează și reînvie poveștile de migrație din zona Banatului: deportări, relocări, căutări personale. 

Tur Banat e unul dintre capitolele acestei istorii adunate sub umbrela Cămine în mișcare. Creat de primitivprint, adică ilustratoarea Sorina Vazelina și artistul vizual Alexandru Grigore (despre care am povestit aici), Tur  Banat combină banda desenată cu ilustrația și serigrafia, pentru a reuni figuri locale remarcabile, obiective de patrimoniu național și industrial, rezervații și legende din regiunea Banatului, într-un amalgam de afișe, vederi, abțibilduri și un ghid răsfoibil.

Începând de azi, publicăm pe Scena9 patru benzi desenate în care primitivprint adună fragmente din această istorie a mișcării. Priculici, moroi, strigoi și vampiri invadează noile colonii ale Imperiului Habsburgic, movile preistorice-și împart soarta cu mamuți industriali și căile ferate forestiere se pierd în negura de vest, prin care vom bântui săptămâna asta. Prima bandă desenată, e un fast forward prin istoria Banatului.

14 decembrie 2020, Publicat în Arte / Remix /

Text de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK