Remix / Migrație

Bandă desenată. Imperiul de cărămidă

De Sorina Vazelina

Publicat pe 18 decembrie 2020

Săptămâna asta, publicăm pe Scena9 o serie de benzi desenate explorează povești de viață & migrație din Banat. Am început cu un tur pe fast forward prin istoria Banatului, am continuat cu o istorie personală despre deportarea în Bărăgan și un drum lung alături de o familie de refugiați șvabi. Azi, în ultimul episod, mergem pe urmele unui mare industriaș care a creat un imperiu de cărămidă în vestul țării. Din el, rămân azi ruine și câteva istorii.

Seria de benzi desenate Tur Banat, creată de  primitivprint, se întoarce pe urmele lui Jakob Muschong. În timp ce-și documenta lucrarea de licență, artistul  Alexandru Grigore, cofondator primitivprint, alături de ilustratoarea Sorina Vazelina, a descoperit deseori în spații industriale românești căzute azi în ruină țigle cu inscripția Muschong.  Figura lui Jacob sau Jakob Muschong a constituit o enigmă pe care cei doi artiști au căutat să o elucideze în banda care încheie seria de benzi desenate despre migrația din vestul țării. Fabricile lui Muschong de la Lugoj, Jimbolia, Cărpiniș, Sântimbru și Budapesta au susținut dezvoltarea regiunii atât în perioada ocupației austro-ungare, cât și după Marea Unire. Povestea lui Muschong unește zona Banatului cu Viena, prin piesele produse pentru export, dar și prin oglindirea la scară mică a uneia dintre cele mai prospere perioade din istoria Banatului. Azi, la Cărpiniș, de exemplu, lângă vechea fabrică s-a adunat o mică comunitate ai cărei copii ocoleau pe drumuri accidentate spațiul industrial îngrădit, pentru a ajunge la școală. Sărăcia bântuie multe dintre locurile care au fost odată importante noduri industriale. La Jimbolia, bălțile cristaline sunt tapetate cu bucăți de cărămizi și țigle produse la vechea fabrică Bohn, din care azi ne mai rămân câteva ruine. La Buziaș, investițiile generate de afacerile lui Muschong au salvat stațiunea balneară și au promovat efectele curative ale izoarelor locale pe plan internațional. În ciuda golului care s-a căscat în urma dispariției lui Muschong, am vrut să recuperăm câteva urme ale eforturilor sale.

Povestea lui Muschong încheie seria Tur Banat, creată de primitivprint sub umbrela Cămine în mișcare, care documentează de câțiva ani poveștile migrației din Banat. 

18 decembrie 2020, Publicat în Arte / Remix /

Text de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK