Lumea noastră / Migrație

Bandă desenată. Deportarea

De Vlad Odobescu, Ilustrații de Sorina Vazelina

Publicat pe 15 decembrie 2020

Săptămâna asta, publicăm pe Scena9 o serie de benzi desenate explorează povești de viață & migrație din Banat. Dacă ieri am început cu un tur pe fast forward prin istoria Banatului, astăzi răscolim istoria deportărilor din Bărăgan.

Continuăm seria de benzi desenate Tur Banat cu o poveste despre deportări, bazată pe documentarea jurnalistului Vlad Odobescu. Petronela Tămaș avea patru ani în 1951, când a fost deportată în Bărăgan, alăuri de familia ei. Ca ei au mai fost câteva zeci de mii de locuitori din vestul țării, pe care Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a mutat cu forța în celălalt capăt al țării, de teama unor posibile neliniști politice. Sorina Vazelina a ilustrat bucata asta de istorie, așa cum a traversat-o Petronela, care a cunoscut încă din copilărie nesiguranța și frica, pe care regimul comunist și sistemul lui de securitate au transformat-o într-o armă de control în masă. 

Tur Banat e unul dintre capitolele acestei istorii adunate sub umbrela Cămine în mișcare, proiect care documentează și reînvie poveștile de migrație din zona Banatului: deportări, relocări, căutări personale. Creat de primitivprint, adică ilustratoarea Sorina Vazelina și artistul vizual Alexandru Grigore (despre care am povestit aici), Tur  Banat combină banda desenată cu ilustrația și serigrafia, pentru a reuni figuri locale remarcabile, obiective de patrimoniu național și industrial, rezervații și legende din regiunea Banatului, într-un amalgam de afișe, vederi, abțibilduri și un ghid răsfoibil.

15 decembrie 2020, Publicat în Lumea noastră /

Text de

  • Vlad OdobescuVlad Odobescu

    Reporter. Căutător prin lumi mărunte. Hușean. Mai multe despre Vlad, aici. Îl găsiți la vlad@scena9.ro.

Ilustrații de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK