Special / Carte

Cine sunt scriitoarele nominalizate la Premiile „Sofia Nădejde”

De Scena 9, Ilustrații de Sorina Vazelina

Publicat pe 11 octombrie 2019

Fix peste o lună, cele mai bune cărți publicate de scriitoare din România în ultimul an vor fi premiate la a doua ediție a Galei Premiilor „Sofia Nădejde” pentru Literatură scrisă de Femei. Gala a fost creată toamna trecută de Asociația Art No More, la inițiativa poetei și jurnalistei Elena Vlădăreanu, în urma unei serii de articole despre locul femeilor în literatura română, apărute pe Scena9.

Pentru anul acesta, nominalizările sunt următoarele: 

Categoria PoezieFraht de Rodica Draghincescu, Casa de editură Max Blecher (2018); 40. să înceapă jocurile de Cristina Ispas, frACTalia (2018); Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă de Angela Marcovici, frACTalia (2019); Berlin de Krista Szocs, Nemira (2019) și Thanato Hotel de Livia Ștefan, Casa de Editură Max Blecher (2019)

Categoria ProzăPărinți de Diana Bădica, Polirom (2019); Cine locuiește la subsol de Diana Geacăr, Paralela 45 (2018); Noaptea dintre lumi de Irina Georgescu Groza, Nemira (2018); Cartea Numerilor de Florina Ilis, Polirom (2018); Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat de Alina Nelega, Polirom (2018)

Categoria Debut-PoezieJes de Jesica Baciu, Nemira (2019); Noțiuni elementare de Irina-Roxana Georgescu, Cartea Românească (2018); Acordor de teremin de Daniela Hendea, frACTalia (2018)

Categoria Debut-ProzăPapa Nicolau și alte povestiri foarte, foarte scurte de Roxana Dumitrache, Polirom  (2019); Aporia (Dezbărații) de Oana Uiorean, frACTalia (2019); Trilogia sexului rătăcitor de Cristina Vremeș, Humanitas (2019)

Juriul, alcătuit din Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Bogdan Coșa, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan, a mai hotărât să acorde anul ăsta Premiul Special pentru o Literatură Fără Granițe, scriitoarei Adriana Babeți - „pentru că a găsit calea fericitei încrucişări discursive din care proza şi eseul au avut numai de câştigat”, spune criticul Grațiela Benga. 

Totodată, publicația scena.r0 va mai acorda un premiu pentru dramaturgie Mariei Manolescu, una dintre cele mai proaspete și curajoase voci din dramaturgia românească a zilelor noastre. 

Pentru ediția din acest an a Premiilor Sofia Nădejde, ni s-a alăturat publicația scena.ro pentru oferirea unui premiu de dramaturgie, care va merge către Maria Manolescu. 

Până la Gala de premiere, care va avea loc pe 11 noiembrie, de la ora 18:30, la Rezidența BRD Scena9, vor avea loc Zilele „Sofia Nădejde”, o serie de evenimente ce vor avea loc pe 4 și 5 noiembrie la București și Brașov. Miza lor e să pună sub lupă contribuția scriitoarelor contemporane, într-o literatură al cărei canon e dominat de bărbați. 

Premiile poartă numele Sofiei Nădejde, scriitoare și susținătoare a drepturilor femeii, cu multe premiere relevante la activ. A fost prima femeie din România care a avut voie să dea bacul, într-un liceu de băieți, prima femeie care a condus o revistă literară la noi, prima autoare a unui roman feminist (Patimi, 1903), prima femeie care a vorbit la Clubul Muncitorilor, prima care a condus congresul unui partid muncitoresc. A fost votată cea mai cultivată româncă a timpurilor ei de către personalitățile culturale contemporane, într-un sondaj al României literare din 1895. Mai multe despre Sofia Nădejde și parcursul ei, puteți citi aici.

11 octombrie 2019, Publicat în Special /

Text de

  • Scena 9Scena 9

    Conștiința colectivă de pe Scena9

Ilustrații de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK