Carte / Femei

Premiile „Sofia Nădejde” pentru Literatură Scrisă de Femei

De Scena9

Publicat pe 26 noiembrie 2018

În ultimul an, poeta și jurnalista Elena Vlădăreanu a ținut aprinsă pe Scena9 o întreagă discuție despre rolul și locul scriitoarelor în literatura română - de la canon și manuale, până la jurii și premii. A invitat cinci scriitoare să vorbească despre cum e să răzbești într-o literatură a bărbaților și patru autoare să explice de ce contează că femeile lipsesc din programa școlară. A stat de vorbă cu cinci bărbați din universități despre zero femei în manuale, pentru ca în cele din urmă să invite câțiva profesori și profesoare de limba română să propună fiecare câte o scriitoare din România pentru un manual imaginar.

În urma acestei dezbateri, Elena Vlădăreanu a hotărât să organizeze, prin Asociația Art No More, prima ediție a Premiilor „Sofia Nădejde” pentru Literatură Scrisă de Femei, a căror gală va avea loc pe 10 decembrie, la ora 19, la Rezidența Scena9. Juriul acestei prime ediții, co-finanțate de Fundația9, e alcătuit din criticii literari Adriana Stan, Andreea Mironescu, Cosmin Ciotloș, Grațiela Benga și Mihai Iovănel

Categoriile pentru care se vor acorda premii sunt: Poezie, Proză, Debut Poezie, Debut Proză. Totodată, în cadrul Galei, va fi decernat un Premiul Special pentru Inovație și Contribuții Deosebite Aduse Literaturii. Nominalizările și Premiul Special vor fi anunțate până pe 1 decembrie.

„Faptul că am pornit de la această idee și am ajuns la o zi dedicată literaturii scrise de femei, în care să avem și întâlniri cu eleve și elevi, cu profesoare și cu profesori, în care să fie și lecturi, ca la un microfestival, și în care, mai ales, să recompensăm valoarea, este explicabil prin contextul vieții literare din ultimii doi ani, în care raporturile dintre scriitori și scriitoare au părut mai dezechilibrate ca oricând,” explică Elena Vlădăreanu. „(...) Cum este prima inițiativă de acest gen din spațiul cultural românesc, am toată speranța că astfel vor ajunge sub reflectoare niște cărți fabuloase, o literatură grozavă, care nu poartă neapărat girul unor edituri mari, și care astfel să poată fi descoperite și apreciate. Cred și că, simbolic, nu este un moment mai bun decât acest an pentru a vorbi despre diferență, despre acceptarea diferenței, despre valorizarea diferenței. (...) Este revoltător că în tot acest an s-a vorbit atât de puțin despre importanța femeilor românce în științe și în arte de-a lungul acestui secol împreună.”

Despre cea care dă numele acestor premii veți afla mai multe în curând pe Scena9. Până atunci, vă spunem doar că Sofia Nădejde a fost prima femeie din România căreia i-a fost permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române. Mai mult, s-a încumetat să-l contrazică pe Titu Maiorescu atunci când susținea voios că femeile, având creierul mai ușor decât bărbații, ar face mai bine să se abțină de pretenții & creație. Alegerea acestui nume este totodată și un statement: la fel cum personalitatea Sofiei Nădejde merită și trebuie descoperită, la fel și literatura scrisă de femei și contribuția scriitoarelor la dezvoltarea literaturii române merită să fie descoperite și valorizate.

Ceremonia de decernare a premiilor va fi urmată de un dj set realizat de Maria Balabaș. Sigla, diplomele și trofeele au fost realizate de artista vizuală Liliana Basarab. Aranjamentele florale inspirate de personalitatea Sofiei Nădejde sunt realizate de Dora Bloom.

26 noiembrie 2018, Publicat în Arte / Carte /

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK