Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 4-10 februarie

De Scena9

Publicat pe 4 februarie 2019

De unde săptămânile trecute vâjul și gheața ne-au ținut mai degrabă în case, acum pe geamul redacției intră un soare timid, de început de februarie. Ca atare, ieșim și noi din hibernare - deloc timid, ci cu mare avânt. Săptămâna asta avem pentru voi concerte și proiecții de film, dezbateri și ateliere, care mai de care mai îmbietoare. După cum urmează:

O zi ca la Roșia Montană, de la Ioana

Ziua Roșiei Montane 2019, București, Clubul Țăranului, miercuri, 4 februarie, de la ora 16 la ora 22

Culmea, deși m-a luat din plin valul protestelor împotriva mineritului cu cianură la Roșia Montană, n-am ajuns niciodată acolo. Am ajuns, însă, anul trecut, la sărbătoarea localității, cu muzică, prieteni și mâncare bună (ce să mai zic de palincă), la Clubul Țăranului. Anul ăsta par să se întâmple și mai multe lucruri pe 6 februarie: palinca e la locul ei, la fel și vărzarul roșian – poți să le deguști la masa caritabilă Gustă Roșia Montană, care tine de la 16 la 22. De la 17 :30 tot până la 22 sunt documentare despre patrimoniu, natură și comunitate de pe la noi – prilej numai bun să-ți chestionezi raportarea la monumente (naturale sau făcute de mâna omului). Are loc și vernisajul unei expoziții foto, pe care o poți vizita până pe 24 februarie, despre povestea ultimului secol la Roșia Montană, spusă din perspectiva unei familii de roșieni. După vernisaj, stăm la discuții cu antropologul Andrei Mihail și roșieni veniți la București, despre implicarea locală în reconstrucția comunității de la Roșia Montană, fracturată social de apariția în zonă a RMGC. Seara se termină pe cai mari, muzicali, cu două concerte: Retro Future și Mircea Florian & Școala de Tulnice. E gratis totul – hai !

O seară cu jazz, de la Andra

Concert KRiSPER, Green Hours Jazz Club, sâmbătă, 9 februarie, de la ora 20

Din ultimii ani de jazz made in România, KRiSPER e clar una dintre cele mai bune vești. Muzica lor înseamnă întâlnirea dintre cinci instrumentiști foarte buni - saxofon, trompetă, pian electric, bas electric, baterie - care se pricep să construiască intensitate sonoră: de la improvizații în spiritul jazzului clasic, până la pasaje încinse care trimit mai degrabă la specii de rock. Musai de ascultat live, mai ales într-o seară când primăvara dă semne că s-ar întoarce.

Un atelier foto, de la Luiza

Atelierele Creative Imaginario V: Fotografie cu Silviu Gheție, Palatul Universul nr. 23-25, etaj 1, sâmbătă, 9 februarie, de la ora 15.00

E chiar o bucurie să poți sta câteva ore în preajma unui fotograf bun, care să te învețe cum să te uiți la lucruri, cum să le observi fără să le tulburi, cum să prinzi fragmente de viață imposibil de țintuit într-un insectar. Bucuria se triplează dacă fotograful e Silviu Gheție, iar cursul e pentru copii. Mi-ar plăcea să mă strecor într-un colț și să văd cum le explică unul dintre cei mai buni (și mai calzi și mai plini de umor) fotografi de la noi copiilor ce înseamnă să faci fotografii, de ce ai nevoie pentru asta, la ce trebuie să fii atent. Mai ales dacă ești puști și ești, prin definție, atent doar la ce vrei tu :D Participarea la atelier costă 55 de lei, sper să fie plin.

P.S. Una dintre fotografiile lui Silviu Gheție o găsiți în primul număr tipărit al revistei Scena9 ;)

Un dialog cu Vlad Ivanov, de la Ionuț

Intersecțiile de miercuri, 6 februarie, Rezidența BRD Scena9, de la ora 19.30

Îmi place să-l ascult pe Vlad Ivanov vorbind. Atât în interviurile TV, cât și în cele scrise, omul își păstrează magnetismul ăla pe care-l are și în filme & pe scena de teatru și reușește în același timp să fie concis, consistent și la obiect. Tocmai de aia recomand dialogul lui cu scriitoarea Ana Maria Sandu - e o ocazie bună de a-l vedea pe unul dintre cei mai importanți actori contemporani povestind despre experiența lui în teatru și despre colaborarea cu cei mai importanți regizori de film ai noului val. Într-un interviu apărut în Scena9, Ivanov spunea: „După o filmare sau după un spectacol, cum e Ivanov sau cum sunt cele de la Bulandra, merg foarte mult pe jos. Îmi place să merg singur, să mă gândesc la cu totul și cu totul alte lucruri, aproape să-mi șterg din cap personajul, să mă bucur de o adiere de vânt. Ajung acasă eu, Vlad, nu mai car personajul după mine. Pentru că după aia nu mai poț să dormi noaptea, te bântuie.” Găsiți aici toate edițiile de pînă acum a Intersecțiilor de miercuri în varianta podcast. 


Fotografie principală de Silviu Gheție, via Facebook

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK