Remix / Romania

Steagurile județelor din România, updatate de artiști și designeri

De Scena9

Publicat pe 28 septembrie 2020

Alegerile locale proaspăt încheiate au însemnat și o defilare la foc continuu a hărții României, cu județele colorate în funcție de culorile partidelor câștigătoare. Însă dincolo de acest cod uniformizant, fiecare județ în parte are o identitate proprie, comprimată în câte o stemă. Cele 42 de steme (pentru cele 41 de județe și capitală) sunt un inventar consistent de simboluri, unele cu rădăcini istorice vechi, altele de dată recentă, prin care fiecare unitate administrativ-teritorială își spune povestea idealizată. 

Anul ăsta, cu ocazia Romanian Design Week, asociația Local Design Circle a pus la cale RO42 — Forme locale, o expoziție cu 42 de steaguri ale județelor, realizate de designeri sau de artiști cu experiență, dar și de studenți la arte. Unele steaguri au pornit de la elementele deja existente în imaginea fiecărui județ, altele au propus identități cu totul noi. „A fost nevoie de realizarea unui index cu poziționarea pe hartă a designerilor sau artiștilor locali și verificarea disponibilității acestora pentru participarea în proiect,” explică Artemisa Pascu, de la Local Circle Design. „Acolo unde nu a fost posibilă asocierea unui județ cu un participant care să fie chiar din acel județ, le-am scris celor care s-au născut, dar au plecat din județul natal, care s-au mutat ulterior în județul respectiv sau celor care au o legătură cu acel județ.” Lucrările sunt un pretext bun de a rostogoli în discuția publică subiectul identității locurilor unde trăim și al formelor vizuale pe care le ia. 

Artemisa spune că Local Design Circle, din care face parte, a apărut în 2018, din dorința unui grup de designeri de a crea o comunitate, dar și o organizație profesională. „Pentru viitor, ne dorim să oferim o voce comună designerilor români, să facilităm accesul la educație și să contribuim la modelarea unui mediu vizual mai sănătos,” spune ea. 

Cele 42 de steaguri au fost expuse pentru câteva zile pe gardul Muzeului Național de Artă din București, dar de acum încolo ele vor circula în forme și spații diferite. Pentru început acestea se găsesc pe pagina de facebook, album foto și în curând pe website-ul asociației. Până atunci, vă propunem un preview pentru RO 42:

Steagul municipiului București, conceput de Andrei Nicolescu

Bucureștiul e un oraș plin de contraste care îi conferă dinamică, de stiluri arhitecturale care se întrepătrund. Prin țesătura grafică am vrut să surprind caracterul puternic al arhitecturii interbelice, căreia ar trebui să-i acordăm mai mult prestigiu, atâta vreme cât este unul din momentele-cheie în dezvoltarea orașului. Bucureștiul creează uneori o atmosferă iritantă, dar plină de energie și diversitate în cele din urmă.

Steagul județului Mureș, conceput de Lucian Moldovan

Steagul județului Mureș, conceput de Lucian Moldovan

Motivul principal este râul Mureș, de unde provine numele județului. Pe lângă asta, am mai vrut să arăt varietatea și multiculturalitatea date de diferitele grupuri etnice din județ, precum și de influențele austro-ungare din trecut. Juxtapunerea formelor și culorilor reprezintă o abstracție a Fibulei de la Suseni, simbol al județului și relicvă arheologică importantă.

Steagul județului Bihor, conceput de Daniel Bere

Pornind de la utilizarea unor cercuri proporționale suprapuse și așezate în grid, o trimitere către relieful de deal specific zonei, conturul formei geografice a județului Bihor e obținut concentric prin cromatică și suprapunerea cercurilor.

Steagul județului Botoșani, conceput de Manu Drosu

Am încercat să înglobez cât mai bine cele trei simboluri, dar în același timp să am un design fresh, respectând semnificația acestora. Am folosit pana de păun, care simbolizează importanța târgurilor în formarea orașului, și cei trei luceferi ilustrați în partea inferioară a steagului, care simbolizează trei personalități născute în Botoșani: Eminescu, Enescu și Iorga.

Steagul județului Călărași, conceput de Claudia Drăghia

Steagul este inspirat din stema județului, dar aduce două noi elemente: coloanele verticale din partea de jos a compoziției sunt folosite drept simboluri ale Italiei și Spaniei, țările unde forța de muncă a plecat în numere mari pentru un nivel de trai mai bun.

 

Foto main: Alex Gâlmeanu

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK