Emilia Șercan

A documentat nenumărate cazuri în care nume influente din politica și lumea militară românească au plagiat în tezele lor de doctorat. Investigațile ei din PressOne au stat la baza celor două cărți pe care le-a publicat despre fenomenul de proporții al fraudei intelectuale în rândul oficialilor: Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații (Humanitas, 2017) și Cazul Ponta. Reconstituirea celui mai infam plagiat din istoria României (Humanitas, 2022). În cele aproape trei decenii de când face jurnalism, a adunat sute de investigații despre corupția din România, pe care le-a publicat mai întâi în presa locală, apoi în redacții centrale: „Curierul Naţional”, „Evenimentul zilei”, grupul de presă Realitatea-Caţavencu. Pe Emilia Șercan o găsiți și în sălile de curs de la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării, de la Universitatea București, unde este lector. 

Mona Dîrțu

Jurnalistă și trainer, cu o experiență de peste 30 de ani în presă ca reporter, editor și redactor-șef. Originară din Iași, a lucrat atît în presa generalistă („Monitorul”), cît și în cea de business (Business Magazin, Money Express). De peste 10 ani, colaborează în cadrul proiectului Superscrieri ca jurat și președinte al juriului (2014-2015) pentru Premiile Superscrieri și ca trainer/mentor pentru tinerii jurnaliști. Între 2015 și 2022, a scris unul dintre primele newslettere de autor din România, Monday Memo, „un distilat săptămînal de informații pentru oameni ocupați”. În 2024, a tradus Cum să înfrunți un dictator, biografia jurnalistei Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2021.

Radu Vancu

Poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound, William Butler Yeats și John Berryman.

Luiza Vasiliu

Jurnalistă freelancer. A învățat bazele meseriei la Dilema veche, iar în 2016 a co-fondat Scena9. Între timp, a publicat pe Casa Jurnalistului o serie de investigații despre chirurgul Gheorghe Burnei. Seria a fost finalistă la European Science Writer of The Year Award. A scris despre astrofizicieni care cercetează găuri negre, un disident care a dat foc comunismului, o profesoară pedepsită pentru că le-a recomandat elevilor să vadă un film despre Verlaine și Rimbaud. A coordonat Catedra de Abuz, un proiect de jurnalism despre abuzul și hărțuirea din școlile și universitățile de la noi. Împreună cu jurnalistul Victor Ilie, a lansat Drepturi & strâmbe, un newsletter de jurnalism și fact-checking.

Radu Ciorniciuc

Filmul documentar de debut al lui Radu Ciorniciuc, „Acasă, My Home”, a avut premiera la Sundance în 2020, unde a câștigat Premiul pecial al Juriului pentru Imagine.

Filmul a avut un parcurs excepțional în festivaluri și a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.

De asemenea, a co-regizat filmul TATA (premieră la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, 2024), HBO (2025).

A co-fondat prima organizație media independentă din România: Casa Jurnalistului, o comunitate de reporteri specializați în jurnalism narativ, de profunzime, și multimedia.

De atunci, Radu a lucrat ca autor de materiale jurnalistice de lungă durată și reporter de investigație sub acoperire. Cercetările sale se concentrează pe drepturile omului, bunăstarea animalelor și probleme de mediu din întreaga lume.

A publicat în The Guardian, Al Jazeera, Channel 4 News, ZDF.

Lina Vdovîi

A semnat scenariul documentarului de lungmetraj ACASA, MY HOME (2020), câștigător al trofeului pentru Cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2021 și al multor premii naționale și internaționale.

Originară din Republica Moldova, Lina locuiește în România, unde a dobândit o vastă experiență în jurnalism de investigație, jurnalism narativ și new media. De-a lungul carierei a obținut numeroase premii pentru materialele sale apărute în publicații naționale și internaționale importante, care au acoperit subiecte legate de migrație, zone de conflict, sărăcie, educație și integrare socială. Lina este unul din jurnaliștii nominalizați European Press Prize.

Lina Vdovîi a debutat în jurnalismul de televiziune ca producător de știri și documentare pentru postul național german de televiziune ZDF.

TATA este debutul ei ca regizoare a unui documentar  de lungmetraj.

Andreea Archip

Editor coordonator Școala9. Cel mai mult pe lume îi place să fiu reporter. Nu știa asta când a dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar a avut fler. Până la Școala9, în cei 18 ani de presă, a fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îi place să fie pe teren, să vorbească cu oamenii, să filmeze, să monteze, să documenteze, să scrie. 

Raluca Cristea

Raluca este absolventă de Jurnalism la FJSC și masterandă la Jurnalism Tematic. E reporteră la Școala9, unde îmbină storytelling-ul cu analiza riguroasă, aducând în prim-plan, printre altele, povești despre inteligență artificială, refugiați și sistemul educațional din zone defavorizate. Este și copywriter pentru un post de radio național și pasionată de călătorii, mereu în căutare de noi perspective. 

Cristina Radu

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. A învățat apoi să vadă poveștile din spatele știrilor, ca reporter Libertatea, unde a lucrat în perioada 2018 - 2024. În prezent este colaboratoare la Școala9 și reporter de investigații la Snoop. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre educație, mediu, animale și schimbări climatice, precum și despre cheltuirea banilor publici. Îi place Harry Potter, are trei pisici răsfățate și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

Oana Filip

Reporteră la Scena9. Pasionată de mediu, lumea satului, pisici și întrebări existențiale. Îi poți scrie oricând la oana@scena9.ro.

Mai multe despre Oana, aici.

Andra Matzal

Editor coordonator & co-fondatoare Scena9. Jurnalistă multitasking, mamă, navetistă. Mai multe despre Andra, aici. O găsiți la andra@scena9.ro.

 

Andra Mureșan

Reporteră la Scena9. Super anxioasă în plan personal, deloc anxioasă când e pe teren. Jurnalistă obsedată de dragoste, trenduri și subiecte sociale. Îi poți scrie aici andra.mureșan@scena9.ro.

Ioana Pelehatăi

Editor coordonator Scena9. Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult.

Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.

Ioan Stoleru

Reporter la Scena9. Cînd nu sînt pe munte, mai scriu chestii. Uneori pozez. Fost profesor asociat la jurnalism la Iași. Curator de meme pe social media. Scriu cu î din i în timpul liber.

Mai multe despre, aici.

Mergi înapoi la pagina principală a proiectului