Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 27 august - 2 septembrie

De Scena9

Publicat pe 27 august 2018

Zilele astea explorăm Bucureștiul atât pe orizontală, printr-un tur cultural pe bicicletă, cât și pe verticală, printr-o expoziție despre ruinele orașului vechi. Dacă tot suntem în mișcare, am zis să mai ieșim puțin din Capitala în care ne cam facem veacul și am inclus evenimente din Craiova și Băile Herculane.

Bicicleală urbană, de la Ioana 

Hidden Bucharest Bike Tour, București, cu pornire de la Piața Universității, sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 12.00 la ora 17.00

E mișto să stai confortabil pe scaun într-o sală cu aer condiționat, dar parcă mai merge și niște mișcare din când în când, nu? Tot în scopuri culturale, desigur :) Sâmbătă se organizează un tur cu un traseu „light”, adică doar 35 de kilometri, pe artere urbane, nu pe drumuri accidentate de țară sau pe coclauri, și fără pante prea înclinate. Eu zic să nu te aventurezi dacă n-ai măcar un pic de anduranță și/sau experiență. Altfel, turul e gratuit (cu donație recomandată) – iar în ce privește obiectivele pe care o să le vizitezi, organizatorii chiar țin totul hidden. Deci e cu surprize.

Un concert de început toamna, de la Luiza 

Concert Jonathan Bree, Control Club, sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 21.00

La tăți ni-i greu să ne facem intrarea în toamnă, așa că ne căutăm îndulcitori pentru trecerea vară-toamnă aproape-n fiecare an amară. De data asta, am ales un concert al unui neo-zeelandez care vine în Control să-și înece publicul într-o melancolie dansantă cu rădăcini optzeciste, punctată de tupeul ritmat à la Gainsbourg înainte s-o cunoască pe Jane B. Și toată lumea o să cânte-n cor „Fuck it”, și toată lumea o să știe precis care-s motivele pentru care zice asta. Intrare: 50 lei.

O expoziție despre orașul de sub noi, de la Vlad 

Orașul subteran: Bucureștiul între sacru și profan, Casa Filipescu-Cesianu, București, joi, 30 august, ora 18.00 

Când trec pe lângă echipele de muncitori ce cârpesc sistemul de canalizare al Bucureștiului pe vreo stradă din centru, îmi place să observ straturile care arată transformările orașului: câte un strat de pietriș, unul de piatră cubică, mai multe de asfalt. Și mai dedesubt zac însă urme mai importante ale istoriei Bucureștiului, ce compun un adevărat oraș subteran. 

Expoziția ce poate fi vizitată începând de joi la Casa Filipescu-Cesianu e rezultatul unui deceniu de cercetări și lucrări de reamenajare și conturează povestea acestui oraș de dedesubt, cu necropolele, clădirile și drumurile sale.   

Artă, tehnologie & întrebări existențiale, de la Ionuț D.  

Letters to society, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, miercuri, 29 august, ora 20.00

Duo-ul olandez Smit && Andersson - care au ca puteri speciale tech art-ul și cercetarea cu orientare filosofică - s-a mutat preț de două săptămâni în mediul online românesc ca să studieze condiția umană și post-umană și să construiască un performance afectiv despre auto-iluzionare, „folosind rămășițe, cuvinte, cromatici, corpuri și senzații din tărâmul digital.” O călătorie prin grădina digitală, unde generația prezentului își caută iubirea, fericirea & libertatea și de unde se naște, în mod natural, întrebarea: Ce înseamnă identitatea în condițiile în care purtăm cu noi în buzunar versiuni refractate ale sinelui nostru? Bilete găsiți aici sau la intrare.

Sursa: smit-andersson.org

Povestea unei mașini abandonate, de la Diana 

Un Aro Roșu la Muzeu, București, Muzeul Național de Artă Contemporană, 2 septembrie

Duminică seara are loc la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) un performance care pornește de la următoarea poveste: artista Flavia Giurgiu a descoperit în curtea muzeului un Aro roșu părăsit, model 1990. A vrut să îi afle povestea, așa că a stat de vorbă cu angajați ai muzeului, paznici, vizitatori. A descoperit o mulțime de legende în jurul mașinii, iar rezultatul e un performance-manifest despre artă și cultură. Bilet: 24 lei.

„N-am fost întotdeauna săraci
Am ajuns săraci
Întru totul săraci.
Ce ne facem?”

Opt zile de cultură într-o stațiune, de la Andra 

Băile Culturale Herculane, Băile Herculane, 27 august - 3 septembrie

De fiecare dată când aflu de evenimente care scot artele din orașele mari, deja blazate, și le duc în orașe mai mici ori pe coclauri care-au cam uitat la ce e bună cultura, îmi mai crește o inimă. În cazul ăsta, inima a fost și mai mare, fiindcă Băile Herculane e un loc de-o frumusețe și o tristețe răvășitoare, și fiindcă în cuprinsul proiectului încap multe: intervenții artistice direct în țesătura orașului (picturi murale cu Ion Barbu & câțiva dintre cei mai buni street artiști din România, IRLO, Obie Platon, Kero Zen & Ocu); artist talk (Dan Perjovschi); discuții despre patrimoniu, revigorare culturală, munci creative; tururi ghidate; proiecții de film; întâlniri & tot felul. Cel mai important, e o ocazie numai bună să ne-aducem aminte (autorități, localnici, musafiri) că artele pot însufleți un loc, chiar și atunci când el trage de multă vreme să moară.

Sursa foto: Flickr.com. Autor: alleks

Un fel de #occupycraiova cu păpuși, de la Ionuț S. 

Puppets Occupy Street Festival, Craiova, 27 august - 1 septembrie 

E plină țara de festivaluri de teatru, dar prea puține dintre ele țin cont de comunitatea locală și ies din bula facem-artă-pentru-noi-și-prietenii-noștri. Tocmai de aia cred că un eveniment ca „Puppets Occupy Street Festival” - primul și singurul festival de arta animației din România -, ar merita mai multă atenție. Mai ales că se află la ediția a V-a și pare să aibă deja o bază mare de fani. Sunt vreo 400 de evenimente anul ăsta (spectacole, ateliere, proiecții de film, expoziții etc.u), toate cu intrare liberă, desfășurate pe străzi, în piețe publice & grădini, cu artiști invitați din 17 țări (din America de Sud până în UK). Și partea bună e că multe dintre spectacole sunt pentru toate vârstele. #occupycraiova.

FOTO main: smit-andersson.org 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK