Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: 6-12 august

De Scena9

Publicat pe 6 august 2018

Prin tradiție, prima săptămână din august e mai degrabă moartă dpdv cultural. Am scormonit, însă, prin programul artistic din București (+ Alexandria și Telciu!) și vă recomandăm din toată inima un film antidot, o seară cu un ilustrator pe care-l iubim, o școală feministă de vară, un festival de teatru tânăr, un concert cu o preoteasă indie dark, o expoziție într-o vitrină care aparține companiei de curățătorie Nufărul, o școală de vară atipică. A, la Summer Well vin Cigarettes After Sex, care-au cântat anul ăsta în deschiderea turneului lui Nick Cave. De protestul diasporei la București nici n-am mai zis, e deja în mințile tuturor.

Un film antidot, de la Luiza

Visages, Villages, Cinema Elvira Popescu, joi, 9 august, de la 18.30

Tot insist cu filmul ăsta, pentru că-i unul dintre cele mai frumoase (în sensul plin al cuvântului) pe care le-am văzut în ultimii ani și pentru că-i un antidot perfect la încrâncenare. Un road trip artistic prin satele Franței, în căutarea oamenilor și-a poveștilor lor, departe de furiile și luptele care ne devorează creierul în fiecare zi. Puțină speranță n-a stricat niciodată, a zis cineva. Făceți-vă un pustiu de bine și mergeți joi la filmul ăsta. O să ieșiți alți oameni ;)

Trailer „Chipuri, locuri”

Un Roșu original, de la Vlad

O seară pierdută cu George Roșu, Impact Hub (sala Viena), București, marți, 7 august, ora 19.00

George Roșu e tipul ăla care desenează și scrie mesaje acide ce conțin „E”-uri cu patru linii orizontale. Iubitor de pisici, animale nu tocmai domestice cărora le-a dedicat o serie de căni. Colaborator de-al nostru, deși încă nu ne-a desenat nicio pisică. Clujean, ceea ce înseamnă că, dacă ești din București, ar fi cazul să mergi mâine să-l vezi la întâlnirea pusă la cale de DoR.  

Ilustrație de George Roșu pentru materialul despre al doilea an de mandat al Primarului Bucureștiului și al echipei sale

Feminism de vară, de la Ionuț D.

Școala feministă de vară, Apollo 111, București, de marți, 7 august, până marți, 21 august

O conversație între generații aflată abia la a doua ediție, unde, printre altele, adolescentele învață să-și ascută libertatea de expresie și să evite probleme de care înaintașele lor de 30-40+ n-au știut cum să se ferească când aveau vârsta lor. O școală de vară unde intrarea este liberă pentru toată lumea și unde unele dintre cele mai mișto artiste & jurnaliste de la noi vor împărtăși anul acesta din experiențele lor personale, în întâlniri deschise, urmând trei teme: educație civică, corp & feminism în artă. Pe lângă asta, vor mai fi patru workshop-uri care vor explora storytelling-ul în multiple medii de expresie, iar la final se va lansa o publicaţie feministă semnată de participanţii școlii de vară. Powered by Black Button Books & Vagenta.

Teatru tânăr și muzică dark, de la Ioana

IDEO IDEIS, Alexandria, jud. Teleorman, de luni, 6 august, până duminică, 12 august

Am fost la Ideo Ideis, festivalul național de teatru tânăr din Alexandria, jud. Teleorman, și anul trecut și acum doi ani. E tare să mergi la Ideo – și nu doar pentru party-ul de final de la ștrand, pentru repetarea compulsivă a imnului festivalului (Suede, Beautiful Ones) sau pentru spectacolele de teatru profesionist invitate (printre care anul ăsta se numără Artists Talk, de Gianina Cărbunariu, Stă să plouă, de Lia Bugnar și Pescărușul, în regia lui Andrei Șerban). În plus, o să fie și cu proiecții de film (Un pas în urma serafimilor și Câteva conversații despre o fată foarte înaltă) și cu masterclass-uri (cu Radu Jude și Mihai Bobonete), ca să nu mai vorbim de serile povestitorilor (cu Dan Perjovschi și Vlad Voiculescu, printre alții). Nu, e tare la Ideo pentru că-ți dă un boost maxim de energie – iar sloganul de anul ăsta, „Tu cât ai dat cu fail?” e la fel de provocator și pentru tinerii din trupele participante și pentru invitați, dar și pentru spectatori. Așadar:

Zola Jesus în Control, Control Club, București, joi, 9 august, de la ora 21

Zola Jesus vine la Control cu Okovi, un album cu 11 piese dark electro, despre pierdere și reconciliere, exploratorii, sumbre, pline de tragedie, dar și de înțelepciune. La album au contribuit și colegul ei de formație live, Alex DeGroot, WIFE, producător și muzician, violoncelista Shannon Kennedy de la Pedestrian Deposit și percuționistul Ted Byrnes. E mult întuneric și multă lumină în muzica artistei Nika Roza Danilova, iar cei zece ani de muzică ai acesteia vor ilumina cu siguranță scena din Control. Biletele costă 50 de lei și ți le cumperi de-aici.

Zola Jesus - „Skin”

Artă în vitrină, de la Andra

Template #6, expoziție Tamás Kaszás, pe Bulevardul Cantemir nr. 6, București, deschisă de joi, 9 august, la ora 20

Vă propun să mergeți la expoziția asta, din cel puțin două motive. Primul e că aveți ocazia să vedeți o lucrare a artistului maghiar Tamás Kaszás, care lucrează mult pe transformarea unor cercetări teoretice în tot felul de spații construite, pentru care folosește materiale găsite, la îndemână. Al doilea motiv e conceptul Template, proiect pus pe picioare de o echipă de artiști români și germani, care-și propune ca fiecare nouă expoziție să însemne munca artiștilor invitați într-un alt spațiu, ieșit din logica safe a galeriilor de artă. Lucrarea lui Kaszás e construită într-o vitrină care aparține companiei de curățătorie Nufărul, unde o veți putea vedea până pe 16 august.

O școală de vară atipică, de la Ionuț S.

Școala de vară de la Telciu, de duminică, 12 august, până duminică, 19 august

Telciu e un sat din județul Bistrița-Năsăud, în apropierea Maramureșului, unde are loc în fiecare an o școală de vară atipică, care adună la un loc artiști, universitari, activiști, jurnaliști, studenți și elevi din localitate. „Școala de vară de la Telciu” este un proiect inițiat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și se află la a treia ediție. Printre invitații de anul acesta se numără artista sârbă Tanja Ostojić și Cornel Ban, profesor de economie politică la City, University of London. Timp de opt zile vor avea loc cursuri, conferințe, spectacole de teatru, ateliere pentru copiii și tinerii din localitate, proiecții de filme (există chiar și o noapte albă a filmului românesc) & petreceri. Organizatorii ne-au confirmat că încă se mai pot face înscrieri. Dacă vă hotărâți să mergeți, nu uitați să vă luați cortul.

Găsiți mai multe informații aici: telciusummerschool.ro


 

Foto main: Ideo Ideis, 2016, de Larisa Baltă, pentru articolul „10 tineri despre viitor”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK