Publicat pe 28 februarie 2020

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, dar nu numai, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. La fiecare final de săptămână, găsiți pe Scena9 câteva dintre recomandările din acest digest. Astăzi: picturi dintr-o epidemie, toată muzica și cele mai inteligente comunități ale anului. Cel mai nou digest îl puteți citi integral aici.

PICTURI DINTR-O EPIDEMIE // Cam tot ce trebuie să știți despre evoluția epidemiei, găsiți pe site-ul OMS + o hartă a răspândirii virusului în timp real. CityLab vă spune și cum se făceau aceste hărți în vremea holerei și a altor molime. // Dacă vreți să aprofundați subiectul, Open Culture vă oferă câteva cursuri despre coronavirus. // Ce nu știm, însă, despre toată povestea, știe HarvardHealthBlog. // În afara Chinei, Italia, Iranul și Coreea de Sud sunt țările cele mai afectate, dar avem primul caz de infecție și în România. // TheAtlantic scrie că în următorul an ar putea fi infectate două treimi din populația lumii. // Cum arată Institutul Cantacuzino, fabrica de vaccinuri a României? Mai bolnav decât pacienții, diagnostichează Digi24. // Vox, The Guardian și alte publicații importante avertizează că am ajuns într-un punct critic: epidemia începe să arate a pandemie. TechCrunch vă spune ce ar însemna asta. // Înainte de pandemie, însă, avem infodemia. // The Guardian scrie și despre viața secretă a fermelor de animale din China, iar ScienceFocus vă explică cum se transmit virușii de la animal la om. // În fine, un interviu cu Sarah Borwein, epidemolog cu o experiență de 15 ani în Asia, și unul cu antropologul Vintilă Mihăilescu + câteva idei despre efectele COVID-19 asupra economiei și turismului.

THE CITY // SmartCitiesWorld: Au fost desemnate cele mai inteligente comunități ale anului.

GATA // Vice: Doi muzicieni-programatori au generat, prin algoritmi, toate variantele de melodii posibile în cadrul unei octave. Au obținut apoi, drepturile de autor pentru ele și le-au făcut publice pentru ca muzicienii să nu mai poată fi dați în judecată pentru furt intelectual.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie realizat de jurnalistul și sociologul Marius Cosmeanu.