Publicat pe 6 martie 2020

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, dar nu numai, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. La fiecare final de săptămână, găsiți pe Scena9 câteva dintre recomandările din acest digest. Astăzi: spitalul de copii dependenți de jocuri video, istoria animată a fizicii, căutarea timbrului pierdut și niște seri. Cel mai nou digest îl puteți citi integral aici.

ADICȚII // Anul trecut, Indonezia era, cu 171 de milioane de utilizatori de Internet, în primele cinci țări ale lumii la timpul petrecut online, cu o medie de 8 ore și 26 de minute pe zi. Sunt fruntași și în privința consumului și a industriei de jocuri video, context în care mulți copii se aleg cu probleme: instabilitate emoțională, tulburări de comportament, de memorie & more. Plus că le papă părinților banii. Un reportaj Vice dintr-un spital indonezian în care sunt tratați copiii dependenți de videojocuri.

ÎN CĂUTAREA TIMBRULUI PIERDUT // PrzeKroj a stat de vorbă cu Gordon Hempton, ecolog acustic, omul care, preț de câteva decenii, a umblat de trei ori roată Pământul ca să înregistreze cele mai rare sunete din natură.

ALTFEL // Istoria fizicii într-o animație BBC de patru minute.

CREȘTEM ODATĂ CU TZARA! // De marți, încep Serile Savantgarde: o serie de dezbateri lunare cu public & livestreaming, organizate la J'ai Bistrot București cu invitați unul și una. Primul dintre ei: Cătălin Ștefănescu, omul care face de 21 de ani Garantat 100%, la TVR.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie realizat de jurnalistul și sociologul Marius Cosmeanu.