Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 8-14 octombrie

De Scena9

Publicat pe 8 octombrie 2018

Ne revenim după un weekend lung, în care am stat cu ochii pe cifrele unui referendum inutil. Luiza a adus prăjituri și, strânși în jurul platourilor, ni se pare că și România și-a schimbat nițel gustul. Intrăm încetișor în săptămână, cu deschiderea unui muzeu de artă recentă și a unei expoziții despre jocuri și politică, iar după aceea mergem la conferința The Power of Storytelling: Rewrite, la o piesă de teatru pentru copii și la o expoziție semnată de Roman Tolici. 

Artă recentă într-un muzeu nou-nouț, de la Vlad  

Deschiderea Muzeului de Artă Recentă (MARe), marți, 9 octombrie, Bulevardul Primăverii nr. 15, București, ora 19.00

Primul muzeu privat de artă din România ultimului secol se deschide mâine în București, cu o colecție permanentă și două expoziții temporare. Cea a fotografului canadian Jeff Wall, cunoscut pentru fotografiile sale de mari dimensiuni, care aduce în România lucrări strânse sub titlul „MEN” e despre „solitudinea, depresia, istovirea, chiar nebunia și ridicolul sufocă bărbații în preajma altor bărbați sau femei, în orașe sau societăți” (curator Erwin Kessler). În cadrul unui alt eveniment organizat de MARe, Wall va conferenția azi, de la ora 16.00, în aula Bibliotecii Central Universitare. „Rai din Iad”, ce reunește peste 20 de artiști români contemporani și explorează dezbaterile din jurul reprezentării vizuale a spiritualității și fenomenului religios din România ultimilor cinci decenii (curator Cristian Vechiu). Ambele expoziții vor fi deschise până pe 28 noiembrie.

De asemenea, de mâine va putea fi vizitată colecția permanentă a MARe, „Diversitate stilistică cu răspundere limitată”. „Prin accentul pe care-l pune pe arta românească produsă din anii ‘60 până astăzi, MARe oferă vizitatorilor o perspectivă critică asupra riscurilor, a reușitelor și a compromisurilor artiștilor români în timpul dictaturii comuniste și după căderea regimului în 1989”, precizează reprezentanții instituției. 

Un spectacol despre empatie, agresivitate și limitele relațiilor dintre copii, de la Ionuț D.   

Tribul lui Tudor, Centrul de Teatru Educațional Replika, Bucureşti, duminică, 14 octombrie, de la 11.00 și de la 18.00 

Soții Elena Vlădăreanu și Robert Bălan au montat împreună spectacole pentru copii și pentru adulți. În ele pornesc, în general, de la „mici istorii” care au în spate ceva personal, ceva care vine fie de la unul dintre ei, fie de la amândoi, din spaţiul lor domestic, din grijile şi obsesiile unei familii cu doi copii, și pe care îl extind spre ceva mai universal. Recent, au realizat un al patrulea spectacol pentru cei mici (ea text, el regie), despre un băiat de nouă ani, pe nume Tudor, care devine ținta ironiilor și agresivității colegilor din cauza unui meci de fotbal.

E un spectacol despre empatie și agresivitate, despre limitele relațiilor dintre copii. „Întotdeauna, într-un grup de copii vor fi neînțelegeri, copiii se vor certa, lovi, împinge, tachina, fără să fie tot timpul vorba despre bullying”, scriu realizatorii. „Tribul lui Tudor aduce în fața copiilor din public diverse astfel de situații, în așa fel încât ei singuri vor putea înțelege de la ce punct încolo glumele și ironiile pot deveni periculoase, când trebuie să se oprească pentru a nu-l răni pe celalalt”. Spectacolul este recomandat copiilor între 7 și 10 ani. (Aici puteți citi un material despre cum lucrează împreună Robert & Elena.)

SURSA: Pagina Facebook a spectacolului

Întâlnire pentru pasionați de media, de la Diana  

Outriders Meetup: Bucharest, Rezidența BRD Scena9, joi, 11 octombrie, de la ora 19.00

Outriders Meetup este un eveniment pentru jurnaliști și oameni pasionați de media, care va avea loc în mai multe capitale europene în următorul an. După întâlnirea din Varșovia, urmează una în București joia asta. Tema este despre cum publicațiile își pot dezvolta o relație cu audiența lor. Cei trei invitați sunt Mădălina Ciobanu, de la European Journalism Centre, Dimitris Xenakis, de la Inside Story, și Jakub Górnicki, jurnalist și blogger polonez și unul dintre inițiatorii proiectului Outriders. Scopul acestor întâlniri este de a crea o rețea globală prin care jurnaliștii să poată împărtăși informații. Evenimentul este organizat cu ajutorul celor de la Scena9, Code for Romania, DoR (Decât o Revistă) și Funky Citizens.

Un concert de blândețe, de la Luiza

Sóley live la Bucharest Photofest 2018, Control Club, București, duminică, 14 octombrie, de la 20.00   

„Ieșim să facem câteva poze. Cât coborâm de la etajul trei la parter, începe să plouă torențial. Apoi ploaia se transformă în zăpadă și fugim printre fulgii mari până pe malul mării. Fac două poze și iese soarele. Sóley râde și zice „Vezi?” Cât stăm cu nasurile lipite de geam și așteptăm să se oprească ploaia, îmi spune că tocmai și-a cumpărat un ceas deșteptător care i-a schimbat viața - un ceas cu soare. Cu câteva momente înainte să sune, începe să se aprindă un beculeț care îți păcălește creierul că afară e lumină și te trezești mai ușor.”, scrie fotografa Ioana Cîrlig în Nord și jos, unul dintre cele mai minunate jurnale de călătorie în Islanda pe care le-am citit vreodată. La fel ca ceasul care îți păcălește creierul că afară e soare, așa și muzica lui Sóley te face să-nchizi ochii și să te imaginezi înconjurat de raze de soare și de-o bucurie blândă, doar că asta nici măcar nu e păcăleală, e senzația cu care te-ai trezit a doua zi dimineață după referendum :) Mergi și bucură-te de blândețe. 

Pânze cosmice și jocuri video politice, de la Andra 

Expoziție Roman Tolici, duminică, 14 octombrie, de la ora 19.00, la Galeria Mobius, București

Roman Tolici e unul dintre artiștii ale cărui lucrări aș putea să le privesc muuult timp, și tot să mi se pară că-mi scapă ceva esențial. Deși pictura lui e figurativă, iar cele mai multe elemente aparțin realității noastre comune, există întotdeauna o dimensiune cu totul nouă, stranie și misterioasă, care se deschide prin imagine. O gaură neagră care se cască deasupra unei plaje pline-ochi de oameni care-și văd neperturbați de viață. Un cerșetor în spatele căruia se întinde, orb, universul. O ușă dincolo de care nu știi ce se află. Expoziția nouă, care se deschide duminica asta la Mobius, e concentrată tocmai pe obiceiul ăsta al lui Tolici, de a ne trage mereu de mânecă, să ne aducă aminte că gesturile noastre banale, de fiecare zi, se petrec într-o lume infinită și în mare parte necunoscută, că realitatea noastră e construită de forțe și fenomene la a căror descifrare umanitatea lucrează de la începuturi. Înainte să mergeți la expoziție, poate vreți să aruncați un ochi în atelierul lui Roman Tolici. 

Expoziția Games and Politics, deschisă până pe 21 octombrie, la Goethe Institut, București

Acum ceva vreme am făcut un interviu cu niște olandezi care se ocupau de producția de jocumentare - o combinație de jurnalism, jocuri video și activism -, prin care să implice lumea mai direct în probleme importante. Am testat atunci câteva dintre ele și mi-am dat seama că, pentru atâția oameni anesteziați de prea multă informație, ar putea fi o cale spre empatie și, implicit, conștiință civică ceva mai zglobie. La expoziția de la Institutul Goethe puteți testa 18 jocuri video cu teme foarte hot pentru lumea noastră: de la mass media, la migrație și rolul sexelor. 

FOTO sus: Ioana Cîrlig

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK