Filosofie / Etică
Filosoful Julian Savulescu: „ Trebuie să ne angajăm în cocreație cu ChatGPT”
Maria Amarinei
Dacă am putea să ne îmbunătățim comportamentul moral printr-o serie de intervenții directe la nivel biologic, am face-o în mod voluntar?
Licențiată în filosofie, masterandă a programului Istoria și circulația Ideilor Filosofice, în cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București. În prezent este interesată de originile mitului, de dimensiunea filosofică a tragediilor grecești și de critica filosofică a filmului.
Dacă am putea să ne îmbunătățim comportamentul moral printr-o serie de intervenții directe la nivel biologic, am face-o în mod voluntar?
Cum ne uităm la inteligența artificială, „sinele” sau individualismul în contemporaneitate.
Am petrecut o lună la sat, în județul Bistrița-Năsăud, de unde am revenit cu perspectivele unor femei din rural asupra căsătoriei și vieții de familie.
Cum arată dependența de benzodiazepine, prin ochii unei tinere căreia medicii i-au tot scris rețete?
„Nu mai bea”, i-au spus la urgențe lui Grigore, dar degeaba. Consumul de alcool nu mai este demult o alegere pentru el, cum nu este pentru mulți români care se luptă cu dependența.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.