Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 11-17 iunie

De Scena9

Publicat pe 11 iunie 2018

Și-a intrat vara în drepturi - știi tu, anotimpul ăla când îți promiți că o să citești toate cărțile, o să aculți toate albumele și o să vezi toate filmele. Și apoi ajungi să lâncezești leneș, cu o bere într-o mână și feed-ul de Facebook în cealaltă. Dacă, totuși, vrei să mai ai o tentativă-două de pus la punct cu actualitatea culturală, uite unde te trimite redacția Scena9.

Istorie incomodă, de la Ioana

Dezbatere: Masacrul de la Odessa. Istorie, memorie, reprezentare. București, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER), miercuri, 13 iunie, de la ora 16 la ora 19

Nu, nu e chiar un subiect lejer, de vară. Pe de altă parte, e un subiect atât de evitat, ocultat și puțin discutat, încât nu există niciun moment mai bun decât prezentul ca să ne apropiem de el. Trupele române au comis un masacru la Odessa, în 21-24 octombrie 1941. Au murit între 25.000 și 34.000 de evrei doar în acele trei zile, dar până la finalul ocupației româno-germane din iarna lui 1942 de presupune că ar fi fost arși, împușcați sau uciși în alte feluri circa 100.000 de evrei ucraineni. Miercuri stăm de vorbă despre asta cu istoricii Florin Stan și Adrian Cioflâncă și vedem și imagini în premieră din filmul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, regizat de Radu Jude, în prezența regizorului. Pentru cei în continuare neconvinși, mai merită spus că se vor proiecta și fragmente din interviul luat în anul 2003 de istoricul Harry Kuller căpitanului Ovidiu Anca, martor al masacrului, plus imagini de arhivă cu operațiunile militare din zonă. E un subiect incomod, da, dar istoria arată că ascunderea și necunoașterea trecutului nu face niciun bine.

Imagine de la filmările pentru „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

Spectacol tabu, de la Ionuț

Tabu (premieră), MACAZ - Bar Teatru Coop., Bucureşti, 13-14 iunie, ora 19.00

Un spectacol care intră în vieţile a două lucrătoare sexuale ca să nuanţeze, să contrazică şi să completeze ce se crede în general despre „prostituţie”. O face prin poveştile ficţionalizate a două lucrătoare sexuale din Bucureşti, Nicol şi Gianina, care răspund la câteva întrebări: Cum ajunge şi cum alege cineva să practice sexul comercial? Cum le afectează asta viaţa intimă şi relaţiile de zi cu zi? Care sunt condițiile de muncă într-un domeniu considerat ilegal şi, prin urmare, nereglementat? Cum se negociază prețurile, concurența și relațiile cu clienții? Există vreo metodă de protecție a muncii? (Intrarea este liberă, pe bază de rezervare).

Afișul spectacolului „TABU”

Un tur prin Cotroceni, de la Diana

Cu bastonul prin București prin Cartierul Cotroceni, Vineri, 15 iunie, ora 18.30, Sâmbătă, 16 iunie, ora 18.00, Duminică, 17 iunie, ora 18.00

În cei 12 ani pe care i-am petrecut în București, am văzut câteva schimbări importante în oraș, iar una dintre ele e că locuitorii săi au început să fie tot mai curioși de poveștile Bucureștiului. Au apărut o mulțime de tururi ghidate prin oraș, unele dintre ele fără bani. E important detaliul ăsta ultim, pentru că în felul acesta au putut să participe și o mulțime de studenți și alți oameni care nu își permit să plătească astfel de servicii. Cei de la A.R.C.E.N sunt printre primii care au făcut asta la o scară mai mare, iar la unele dintre tururile lor ghidate au participat sute de oameni. Turul de săptămâna asta se face prin Cotroceni, unul dintre cartierele vechi și bine întreținute ale Bucureștiului, o oază de liniște, relativ aproape de centrul orașului.

Un concert islandez, de la Luiza

Concert JFDR (Islanda), Spațiul M60 (C. A. Rosetti 3), joi, 14 iunie, de la 20.00

Concertul islandezei Jófríður Ákadóttir e primul din seria Musical Storytellers, un proiect care-și propune să ne aducă în oraș povestitori muzicali din toată lumea, oameni pentru care muzica e în primul rând un teren de joacă și explorare. Cântecele islandezei Jófríður (aka JFDR) sunt ca o limonadă cu fulgi de ghețar, intri în ele desculț și ieși de-acolo proaspăt și fermecat. Cum nu se poate mai potrivit pentru o joi dintr-o vară bucureșteană destul de tristă (scriu asta post-sâmbăta albă, de aici și tristețea). În loc de teaser, reportajul ăsta superb al Ionei Cîrlig din inima Islandei și-a muzicienilor ei: Nord și Jos (în care apare razant și JFDR, apropo).

JFDR - „Destiny Is Upon Us”

O seară extraterestră, de la Andra

TUMULT.space, Grădina Botanică „D. Brandza” a Universității din București, marți, 12 iunie, ora 19

Dacă s-ar putea să mă mut toată vara afară, aș face-o bucuroasă, dar deocamdată mă mulțumesc doar cu mici evadări. Mâine se-arată ocazia perfectă: un trip la Botanică ce promite să-ți dea mintea și simțurile peste cap. Cum? Cu o instalație vie, direct în inima peisajului (autor Nicolar Triboi), și-o instalație ca un vis - o sămânță uriașă & inteligentă, care se hrănește cu resporația vizitatorilor (Saint Machine), cu o expoziție de fotografie cu Bucureștiul văzut de la ultimul etaj (Ștefan Tuchilă), și-un jam session cu desen, cuvinte din cărțile unor scriitori unul și-unul (Svetlana Cârstean, Vasile Leac, Dan Sociu, Micleușanu M), și programare (Sorin Olexiuc). De fundalul sonor se ocupă Mitoș Micleușanu, așa că deschideți-vă de pe-acum urechile, că de restul se ocupă el. Pont: dacă ajungeți mai devreme la Botanică, musai să vizitați expoziția de la muzeu cu picturile Angiolinei Santocono.

Lecții de supraviețuire în oraș, de la Vlad

Street Delivery: Smart Cities?, pe străzile Arthur Verona și Edgar Quinet, București, între 15 și 17 iunie

Cetățenii marilor orașe ale României respiră aer poluat, însă administrațiile locale continuă să toarne betoane peste spațiul verde și să lărgească bulevardele. Ediția de anul ăsta a Street Delivery vrea întreabă locuitori, organizații sau companii ce soluții au pentru a-și face orașele mai deștepte de-atât. Evenimentul vrea să lămurească, înainte de toate, ce înseamnă un „smart city”, dacă e despre tehnologie sau despre oameni, dacă pot funcționa soluții de rezervă atunci când primăria nu face nimic pentru reciclare. „Tema e mult mai vastă decât nișa tech, iar proiectele pe care le vom găzdui nu se rezumă la IT sau AI. Credem că a fi deștept înseamnă și să apreciezi lucrurile bune din trecut, să le dezvolți prin retro-inovare”, spun organizatorii.

A 13-a ediție a Street Delivery are loc pe străzile Arthur Verona și Edgar Quinet din București. Este un eveniment-manifest pentru arte, urbanism și arhitectură inițiat de Cărturești și Ordinul Arhitecților din România.


Fotografia principală: detaliu dintr-o lucrare realizată de Wanda Hutira pentru Street Delivery, via facebook Street Delivery

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK