Lista de citit / Călătorii
Un tur al vecinilor României în 6 cărți
Diana Cosma, Scena 9
Cât de bine ne cunoaștem vecinii? Ce știm despre încercările trecute și prezente prin care trec oamenii cu care împărtășim granițe fizice?
Fotograf. Pasionată de studii culturale
Cât de bine ne cunoaștem vecinii? Ce știm despre încercările trecute și prezente prin care trec oamenii cu care împărtășim granițe fizice?
Am ales să explorăm anul 2021 prin cinci cărți noi scrise de autori români.
Din meniu: poezie cubistă, rețete de maluri de mări, doi master chefi și o întreagă sociologie a gustului. Poftă bună.
Peste vară am luat cu noi pe drumuri, la plajă și în bagaje cele mai noi nonficțiuni pe care ni le-am ales din lista prietenilor de la Cărturești.
Marginali, alcoolici, mediocri, supărați pe lume, înghițiți de istorie, ratații noștri preferați din literatură vorbesc cu toții despre umanitate. Aia ne-strălucitoare, dar pe care-o purtăm cu toții în noi.
În luna iubirii din anul izolării, am citit cărți despre pierdere, distanță, durere - și despre reconstrucția care le urmează.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.