Carte / Proză scurtă
Odă milenialilor
Mihnea Bâlici
Debutul în proză scurtă al Cristinei Chira, „Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor”, îndeamnă la „dezarhivarea” tinereții.
Debutul în proză scurtă al Cristinei Chira, „Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor”, îndeamnă la „dezarhivarea” tinereții.
Citește o povestire din noul volum de proză scurtă semnat de Augustin Cupșa, „Străinătate”, apărut la Editura Humanitas.
Citește câteva proze foarte scurte din volumul de debut al Irinei Bruma, apărut anul acesta la editura Cartier.
Împreună cu prietenii de la Cărturești, recomandăm multă proză bună în doze mici.
Citește o povestire despre viața în spital, inspirată de viața scriitoarei Lucia Berlin, o nomadă care-și primește gloria după moarte.
Cei cinci scriitori nominalizați la Premiul Iocan citesc fiecare câte o proză scurtă din cărțile lor.
O povestire din volumul „Imperiul Pisicilor”, despre întrevederea unui prim-ministru cu un înger, care ar fi putut schimba istoria.
În recenzia numărului 2 din Iocan ziceam că prozatorii români sunt autobiografici și previzibili: o cred în continuare, dar recunosc că pe asta n-am văzut-o venind.
A apărut numărul doi al revistei de proză scurtă „Iocan”. Ai de citit din ea cel puțin 8 texte bune și foarte bune.
Citiți o povestire semnată Lydia Davis, cunoscută pentru exercițiile ei de „ficțiune-fulger”.
A apărut IOCAN, o nouă revistă de proză scurtă. Ai de citit câte un text pentru fiecare seară de iunie. De la o călătorie în Turcia la un balet erotic în cabinetul stomato.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.