Personaje / Echipa S9
Lozul câștigător
Venera Dimulescu
Mi-am dat un test de auto-cunoaștere și mi-a ieșit jurnalismul.
Mi-am dat un test de auto-cunoaștere și mi-a ieșit jurnalismul.
N-am luat niciodată chestia asta cu scrisul în serios. Era doar o extensie a obiceiurilor mele zilnice.
Prima mea știre a fost despre o femeie înecată într-un lac. Eram în clasa a opta, în tabăra de jurnalism școlar de la Ciric.
Sunt într-un tren în vara lui '90. Citesc, mă joc, spun poezii în engleză, scriu. Atât știu. Așa începe.
Am trecut prin mai toate ecosistemele presei scrise, de la redacțiile ziarelor muribunde, la fabuloase publicații imaginare.
Mi-am tratat frica cea mai mare - cea de a vorbi cu oamenii, și mai ales de a-i confrunta - prin a face o meserie din asta.
Am obținut fonduri de la Soros, am fost printre primii jurnaliști din România finanțați de celebrul conspirator.
Legenda construită în jurul lui Dumitru Dan, omul despre care se spune că a făcut înconjurul lumii în opinci, vorbește despre nevoia noastră de eroi. De dragul poveștii, închidem ochii la fapte.
Regizoarea Ioana Trifu a pus cap la cap un fragment din istoria propriei familii ca să înțeleagă mai bine fenomenul migrației de la începutul secolului trecut.
În 1890, a făcut călătoria vieții lui, de la Moscova până pe insula Sahalin, acolo unde a stat câteva luni. Citește câteva fragmente din corespondența lui și din „Insula Sahalin”, una dintre cele mai fascinante cărți semnate de Cehov.
Am citit notele de călătorie ale lui Jean Bart ca să aflu cum se vedea America prin ochii unui român la începutul secolului 20.
O explorare a jurnalelor scrise de exploratori români care și-au luat lumea în cap și-au ajuns în Europa, Asia, Africa și Antarctica.
Actorul Andrei Șerban citește din însemnările unor călători străini care au fost prin părțile astea de lume acum un secol sau două. Ce s-a schimbat și ce am păstrat de atunci?