V.I.P. / Actori
Cum a ajuns comisarul Cattani la Primăria din Buzău
Ionuț Sociu, Claudiu Popescu
O întâlnire cu actorul și regizorul italian Michele Placido, omul care l-a jucat pe comisarul Corrado Cattani în serialul „Caracatița”.
O întâlnire cu actorul și regizorul italian Michele Placido, omul care l-a jucat pe comisarul Corrado Cattani în serialul „Caracatița”.
Ce-ar mai avea de zis Marin Preda azi, 5 august 2022, la 100 de ani de la nașterea lui? Scriitorul Bogdan Răileanu, autorul abia apărutei biografii romanțate „Preda. Adevărul ca o pradă”, l-a convocat la un dialog imaginar.
Am stat de vorbă cu Walter Robinson, jurnalistul care a coordonat echipa Spotlight de la The Boston Globe în investigația despre preoții catolici pedofili din Massachusetts.
În 91 de ani trăiţi până acum, Radu Cosaşu a crezut în utopii politice, a fost salvat de cinema şi scrie de‐o jumătate de secol cronică sportivă.
M-am (re)întâlnit la FILIT 2021 cu unul dintre cei mai importanți scriitori portughezi ai timpurilor noastre.
Citește un interviu cu Franco Nero, unul dintre cei mai importanți actori ai Europei postbelice.
Scriitoarea Elena Ferrante vorbește cu librari și traducători din toată lumea despre scris și locul femeilor în literatură, despre înțelegere și apropiere.
Artista Marina Abramović a vorbit la festivalul multidisciplinar Unfinished despre dragoste, muncă și încredere.
Cristoph Niemann e un vrăjitor al ilustrației. De la acuarele și VR, la jeleuri și aluat de pâine, nimic nu scapă din trusa lui de unelte. Paula Rusu a stat de vorbă cu el, într-un interviu/galerie de artă.
M-am întâlnit recent în București cu Richard Flanagan, celebrul autor australian și câștigător al Man Booker Prize.
„Un Casanova al lecturii”, i-a spus Steiner. Cel mai învăluitor, înțelept, poetic, cald scriitor al lecturii, i-aș zice eu.
Am stat de vorbă la FILIT 2019 cu Ahmed Saadawi, unul dintre cei mai importanți scriitori din Irak, autorul best-seller-ului „Frankenstein în Bagdad”.
Citește un interviu amplu cu Richard Ford, unul dintre prozatorii legendari ai Americii, invitat la FILIT 2019.
Am fost până la Iași, să-i facem o vizită lui Matei Bejenaru, fotograf și profesor la Universitatea de Arte „George Enescu”, și unul dintre cei mai apreciați artiști români contemporani.
De vorbă cu Vlad Ivanov despre cinema și istorie, dar și despre învățatul limbii maghiare în cîteva luni și despre numărul de telefon al Tildei Swinton.
La Bookfest, am stat de vorbă cu Sarah Perry, una dintre cele mai apreciate scriitoare britanice ale momentului.
Am vorbit cu Gondry despre ștampila pusă de Eternal Sunshine, despre provocarea de a face un film mai bun decât cel mai bun film al tău, despre familie, Game of Thrones și vise.
Am stat de vorbă cu una dintre cele mai importante scriitoare din Rusia, despre frică, istorie, adevăr și Internet.
Cannes 2019: o discuție cu frații Dardenne, belgienii teribili ai cinematografiei mondiale, despre cel mai nou film al lor, despre fanatism și cum putem scăpa de el.
Am explorat planeta distopiilor Black Mirror împreună cu creatorii serialului și actorii din „Bandersnatch”, primul film interactiv pentru adulți produs de Netflix.
Artistul Mircea Cantor despre drumul unui cojoc românesc din lada de zestre a bunicii în colecția unei mari case de modă și apoi în lumea artei contemporane.
În februarie 2018, am călătorit peste ocean ca să mă-ntâlnesc cu John Oliver. Ce-am vorbit cu el, cine-i britanicul care-a schimbat felul în care ne uităm la știri și cum putem (putem?) face ordine în haosul din jur, află mai departe.
Pentru că a apărut recent colecția de eseuri „Care-i treaba cu homarul?”, am rugat cinci fani să-ți explice de ce trebuie să-l lași pe Wallace să-ți deschidă ochii asupra lumii.
Am vorbit cu regizoarea lui „We Need to Talk about Kevin” despre tematica filmelor ei, de la primele, până la „You Were Never Really Here”, cu care a venit la Les Films de Cannes.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.