Teatru / Best of
2018 - o retrospectivă teatrală
Oana Stoica
Oana Stoica face o trecere în revistă a anului teatral 2018 și ne spune ce să vedem în 2019.
Oana Stoica face o trecere în revistă a anului teatral 2018 și ne spune ce să vedem în 2019.
Diplomați din Israel, Ungaria, Portugalia, Lituania, Turcia, Chile, Norvegia și Africa de Sud fac recomandări de lectură.
Ultimul an de teatru, despicat în spectacole ce dezbat probleme actuale. Partea a doua.
Am întocmit o trecere în revistă a principalelor colecții de literatură tradusă din România, într-o ordine aleatorie.
Anul ăsta m-am hrănit cu aproape un spectacol pe săptămână - le-am devorat cu încântare și bucurie, gânduri de plictis sau timp pierdut.
Filmele anului într-o ordine semi-alfabetică: momente importante, descoperiri și coronițe personale.
E vremea să adunăm și noi vizualizările, like-urile și share-urile și să vă zicem cum a arătat anul acesta pe Scena9.ro.
Cinci albume fantastice de anul ăsta, de la sunete ce par făcute de niște jucării japoneze până la trauma prin care trecem atunci când moare cineva drag.
Daaa, știm, lista nu-i completă. A trebuit să alegem fiecare câte un singur serial, dar comentariile sunt deschise. The Keepers, Twin Peaks, Stranger Things, The Binge Is On.
O listă scurtă de sfârșit de an cu străinii pe care n-am apucat să-i recomand îndeajuns ar fi mai onestă, cred, decât un top propriu-zis sau o retrospectivă.
A început Festivalul Enescu. N-am prins decât vreo trei bilete, așa că m-am pus pe (re)citit.
Ocolul lumii în zece expoziții, din Bilbao, la Londra, unde-i întâlnim, printre alții, pe Louise Bourgeois, Renee Magritte și Francis Bacon.
Am citit recomandări de pe Goodreads în 2016 și m-am ales cu 13 cărți bune, mai vechi sau mai noi.
Am văzut 40 de balerine perfecte, proiecții, pe Jessica Lange, mărturii, Cehov, Shakespeare, spectatori aplaudând frenetic, strigând bravo, râzând, plângând, plecând.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.