Teatru / Best of
2018 - o retrospectivă teatrală
Oana Stoica
Oana Stoica face o trecere în revistă a anului teatral 2018 și ne spune ce să vedem în 2019.
Oana Stoica face o trecere în revistă a anului teatral 2018 și ne spune ce să vedem în 2019.
Diplomați din Israel, Ungaria, Portugalia, Lituania, Turcia, Chile, Norvegia și Africa de Sud fac recomandări de lectură.
Ultimul an de teatru, despicat în spectacole ce dezbat probleme actuale. Partea a doua.
Am întocmit o trecere în revistă a principalelor colecții de literatură tradusă din România, într-o ordine aleatorie.
Anul ăsta m-am hrănit cu aproape un spectacol pe săptămână - le-am devorat cu încântare și bucurie, gânduri de plictis sau timp pierdut.
Filmele anului într-o ordine semi-alfabetică: momente importante, descoperiri și coronițe personale.
E vremea să adunăm și noi vizualizările, like-urile și share-urile și să vă zicem cum a arătat anul acesta pe Scena9.ro.
Cinci albume fantastice de anul ăsta, de la sunete ce par făcute de niște jucării japoneze până la trauma prin care trecem atunci când moare cineva drag.
Daaa, știm, lista nu-i completă. A trebuit să alegem fiecare câte un singur serial, dar comentariile sunt deschise. The Keepers, Twin Peaks, Stranger Things, The Binge Is On.
O listă scurtă de sfârșit de an cu străinii pe care n-am apucat să-i recomand îndeajuns ar fi mai onestă, cred, decât un top propriu-zis sau o retrospectivă.
A început Festivalul Enescu. N-am prins decât vreo trei bilete, așa că m-am pus pe (re)citit.
Ocolul lumii în zece expoziții, din Bilbao, la Londra, unde-i întâlnim, printre alții, pe Louise Bourgeois, Renee Magritte și Francis Bacon.
Am citit recomandări de pe Goodreads în 2016 și m-am ales cu 13 cărți bune, mai vechi sau mai noi.
Am văzut 40 de balerine perfecte, proiecții, pe Jessica Lange, mărturii, Cehov, Shakespeare, spectatori aplaudând frenetic, strigând bravo, râzând, plângând, plecând.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.