Film / Clasici
„Draw me like one of your French memes.” Titanic după 25 de ani
Oana Filip
Pe 14 februarie am fost să văd „Titanic” la cinema. Da, știu.
Pe 14 februarie am fost să văd „Titanic” la cinema. Da, știu.
La un secol după apariția romanului „Ulise”, Editura Polirom lansează o nouă traducere a capodoperei lui James Joyce, semnată de Rareș Moldovan.
Într-o zi de octombrie, în urmă cu 61 de ani, într-un cinematograf din New York, a avut loc premiera filmului „Mic dejun la Tiffany”.
12 filme de François Truffaut sunt acum disponibile pe TIFF Unlimited – ocazie nu doar de a încheia anul în compania unei lumi seducătoare și optimiste, ci și de a încerca să îi deslușim paradoxurile.
„Mank”, noua jucărie high-end a celor de la Netflix, în regia lui David Fincher, ni-l arată pe omul responsabil cu scenariul lui „Citizen Kane”, fără însă a regăsi mare lucru din grația acelui film mitic.
Un tur ghidat prin viața unui creator care a știut să concilieze paradoxurile cu grație, punând totul în slujba cinemaului.
„Balanța” lui Pintilie evocă o lume gata-gata să-și iasă de tot din țâțâni, parcă ieșită din mintea unui cocainoman. Filmul, proaspăt restaurat, e de văzut pe Netflix.
Pentru că Penguin UK va publica „Nostalgia” într-o colecție superprestigioasă (Modern Classics), am recitit cartea, publicată inițial în 1989, sub cenzură.
Duminică, la Cinema Elvira Popescu, regizorul Éric Rohmer ne trimite într-un decor litoral de carte poștală, unde câțiva oameni „ca noi” se angajează într-o echilibristică sentimentală.
Am vrut să aflăm ce ne mai spun azi filmele din Noul Val Francez – dar și să explorăm ce le-au spus criticilor de ieri.
„Creionul de tâmplărie”, cel mai recent volum al lui Mircea Cărtărescu, este mai mult o culegere decât o carte.
Meditațiile împăratului roman Marcus Aurelius sunt instrumentul perfect de self-help pentru cei care nu cred în self-help.
„Familia tradițională e compusă la Caragiale din trei părți: un soț bătrân, o nevastă tânără și infidelă, un amant mai tânăr decât soțul.”
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.