Muzică / Film
Ipostaze ale luminii prin lanterna magică: Ingmar Bergman și Kaija Saariaho
Cristina Gârbea
Cum au văzut și transpus lumina în operele lor unul dintre cei mai mari regizori și una dintre cele mai mari compozitoare.
Cum au văzut și transpus lumina în operele lor unul dintre cei mai mari regizori și una dintre cele mai mari compozitoare.
Am vorbit cu Diana Rotaru, coodonatoarea Festivalului MERIDIAN, despre ediția din 2023 a festivalului, despre particularitățile muzicii contemporane românești și soarta acesteia în fața unui public restrâns și poate prea puțin curios.
Ultimele zile ale Festivalului George Enescu au fost cu spectacole impresionante muzical, dacă nu vizual, cu extraordinarele pianiste Martha Argerich și Yuja Wang și cu bucuria evenimentelor ce te scoat din cotidian.
Am vorbit cu dirijorul principal al Filarmonicii George Enescu și fondatorul ansamblului Musica Ricercata despre cum îi aducem pe copii mai aproape de muzică, dar și descoperirea unui manuscris inedit.
Gânduri din primele zile ale Festivalului George Enescu. Cum s-au auzit violoncelistul Gautier Capuçon, pianistul Pierre-Laurent Aimard, violonista Patricia Kopacinskaia sau instrumentiștii din Ensemble Intercontemporain.
Povestea compozitorului Leoš Janáček, „prima dragoste” muzicală a scriitorului Milan Kundera.
Cum ne amintim de una dintre cele mai influente artiste ale ultimelor decenii care a demonstrat că nu poate trăi altfel decât creând.
O discuție cu Daniel Kientzy, un titan al saxofonului și un prieten de nădejde al muzicii contemporane românești.
O conversație cu maestrul Cristian Mandeal despre arta comunicării muzicale, cu tot ceea ce presupune ea: determinare, flexibilitate, vocație, dedublare, curiozitate.
O privire asupra a trei artiști nonconformiști care au confecționat universuri distincte în opere de artă neconvenționale.
Cu siguranță, irepetabil.
O istorie a muzicii ambientale, un gen „pe cât de ignorabil, pe atât de interesant”.
Alternative festive la muzica de Crăciun din fiecare an.
Cum se uită la muzică unul dintre cei mai neconvenționali violoniști.
Facem o scurtă plimbare pe mapamondul folclorico-clasic, în pregătirea unui turneu muzical la temă care va avea loc în România.
Facem o scurtă trecere în revistă a universului operei occidentale, ca să ajungem apoi în prezent, la „Opera in Your Pocket”, un proiect care prezintă trei micro-opere contemporane.
Ce este muzica concretă și ce loc ocupă ea în istoria muzicii secolului trecut? Pianista Cristina Gârbea analizează curentul și îi descoperă influența în cultura pop.
Un interviu cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai muzicii clasice din actualitate.
Fiecare formă de exprimare artistică are reprezentanți pe care istoria i-a numit „teribiliști”. Vă prezentăm câțiva dintre ei.
Iubitori ai muzicii clasice din București, Sibiu și Craiova, vă așteaptă Săptămâna Internațională a Muzicii Noi.
O scurtă selecție de momente muzicale dedicate sărbătorii Paștelui.
Cum s-a inspirat rock-ul progresiv din munca pianistului și compozitorului Béla Bartók? Această cronică vă răspunde.
Cum poate o traumă fizică și psihică să devină un instrument al performanței? Ne învață doi muzicieni.
Ce au Gorecki și Portishead în comun? Găsești răspunsul în această cronică muzicală.
Câtă emoție și câtă rațiune încap în lumile non-umane? La ce e bună agresivitatea și ce forme capătă ea în societățile noastre?
Un porc își găsește tradiționalul sfârșit în al șaptelea text al seriei „Scriitori și animale”, scris de Mihai Duțescu.
Dacă animalele sunt ca pietrele, atunci le putem arunca într-un morman pe care putem călca. Dacă totuși nu sunt, atunci ne aflăm în fața unei dileme morale serioase.
Medicul veterinar care a fondat Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din apropierea Bucureștiului vorbește despre munca lor și despre cum nu mereu e recomandat să ne credem salvatorii animalelor.
Timp de aproape un an am lucrat la o serie video-documentară despre relațiile noastre cu animalele. M-a interesat să aflu cât loc ocupă animalele în viața noastră, ce roluri le-am alocat, care e impactul civilizației sapiens asupra lor și cum putem reclădi legăturile bazate pe respect dintre noi și restul animalelor non-umane.