Familie / Femei
„Cui îi este frică de uterul femeii rome?”
Miriam Țepeș-Handaric, Simina Popescu
Am deconstruit 7 mituri rasiste despre ce înseamnă să fii mamă romă în România.
Am deconstruit 7 mituri rasiste despre ce înseamnă să fii mamă romă în România.
Povestea unei tinere care n-a avut șansa să se simtă copil.
Am stat de vorbă cu cei care au organizat „Khetane”, un festival care a celebrat cultura romă și a vorbit despre justiție socială, organizat în cel mai mare ghetou din Europa.
Am scotocit în arhiva interviurilor care n-au apucat să fie publicate și am descoperit o conferință și o șuetă cu „mama lăutarilor”, regretata etnomuzicologă Speranța Rădulescu.
Prima arhivă digitală a culturii romilor te invită să cunoști istoria prin artă și muzică.
Lucian Corobuţă este unul dintre membrii fondatori RomaJust, o asociație care militează pentru apărarea intereselor romilor în sălile de judecată.
Am vorbit cu membrii primei trupe de teatru rom feminist din România despre lobby-ul pe care-l fac pentru înființarea primului teatru rom de stat.
O piesă inspirată de istoria adolescentei din Harghita care s-a sinucis misterios acum 10 ani pentru că voia să meargă la școală.
Spectacolul „Del Duma, Vorbește-le despre mine” dă voce unor femei curajoase.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.