Muzică / Artiști
Dinu Lipatti, un simbol pentru București și nu numai
Cristina Gârbea
Cine este Dinu Lipatti și de ce pare mai apreciat în străinătate decât în țara natală?
Cine este Dinu Lipatti și de ce pare mai apreciat în străinătate decât în țara natală?
Un scurt ghid al întâlnirii dintre fotojurnalista lengendară Lee Miller, Lena Constante și Elena Pătrășcanu - două artiste române pe care le-au legat nu doar munca, convigerile și o prietenie strânsă, ci și închisoarea politică.
Printre spectacolele cu un singur actor, Prima facie, regia Andrei Huțuleac, cu Corina Moise, și Ochii mamei, regia Tania Drăghici, cu Vlad Ionuț Popescu, sunt două vârfuri ale anului trecut.
Citește un interviu cu pianistul Daniel Petrică Ciobanu despre #SHARPclassics, o serie de concerte la București în spații neconvenționale în care muzica clasică nu-și găsește, de regulă, locul.
„Expoziţia Dan Popescu”, găzduită la palatul Lahovary din București, aduce laolaltă mai mult de 500 de lucrări de la peste 40 de artiști români, cu promisiunea de a împărtăşi cu noi toţi istoria artei adunată în cei 21 de ani de existență a galeriei independente H’art. Un tur subiectiv prin expoziție, prin munca și mintea lui Dan Popescu.
Când carpetele de pe pereţii bunicii se împletesc cu problemele unei societăţi în derivă, înseamnă c-ai ajuns pe tărâmul lui Megan Dominescu. O artistă vizuală cu totul specială, care construieşte cu andrelele o lume paralelă, în care animalele ajung la putere.
O conversație cu curatoarea Adelina Luft, despre poziționarea Europei de est în relație cu discursul decolonial și Sudul global, dar și despre munca ei de curatoriat la Bienala Jogja 17, care a avut loc anul trecut în Indonezia.
Dincolo de filmele interesate mai mult de schițarea, cu iz de tabloid, a unor bucăți de viață ciuntite, fă cunoștință cu artistul Leonard Bernstein, via impresionanta și surprinzătoarea lui carieră muzicală.
Bradley Cooper se străduie să incarneze viața dirijorului Leonard Bernstein în „Maestro”, proaspăt intrat pe Netflix. Cum ne-au obișnuit recentele producții „prestige” ale platformei, rezultatul e complet lipsit de interes.
Am stat de vorbă cu o artistă a preciziei sisifice despre educație artistică, (auto)biografie, comunicare unu-la-unu și influența culturii & geografiei asupra practicii ei.
Am fost în satul Ein Hod, o colonie de artiști fondată de avangardistul român Marcel Iancu, unde zidurile spun o poveste întortocheată și adesea întunecată.
O discuție cu Daniel Kientzy, un titan al saxofonului și un prieten de nădejde al muzicii contemporane românești.
În expoziția „The Impossible body / Corpul imposibil”, Adrian Ghenie investighează mutațiile corpurilor noastre în relație cu tehnologiile de care nu ne mai putem dezlipi.
Am stat de vorbă cu artistul japonez Masahito Ono, care, prin instalații, film și fotografie ne face să ne gândim la efemeritatea vieții și a naturii.
Am întrebat 5 foarte tineri cineaști, artiști vizuali și poeți ce i-a învățat festivalul de artă făcută de adolescenți.
În ultimii 10 ani, o artistă din Polonia a contribuit la salvarea unui lac, la demiterea unui ministru și la oprirea unor tăieri de copaci, iar acum e mai activă ca oricând în încercarea de a opri abuzurile de mediu.
De vorbă cu doi dintre artiștii noștri contemporani preferați, despre desen, publicitate, mâncare și grădinărit. (Și un pic despre pandemie.)
Le-am dat teren liber artistelor Lea Rasovszky și Megan Dominescu pentru un dialog one-on-one fără intervenții, fără editări.
A încetat din viață Ionuț Cioană / Mircea Nicolae, unul dintre cei mai subtili artiști români din zilele noastre, curator și critic de artă pe care l-ați citit constant pe Scena9. Cum și-l amintesc câțiva dintre cei care l-au cunoscut?
În vremuri de pandemie, Rezidența BRD Scena9 continuă seria evenimentelor cu care v-a obișnuit în varianta online.
Cinci artiști din stiluri muzicale diferite povestesc cum traversează carantină, cum creează, din ce trăiesc și ce planuri au.
Fotografele Ioana Cîrlig și Ioana Andrei au documentat viața studenților în căminul de la UNARTE, derulată între mese luate împreună, petreceri și nopți albe pe coridoare.
Am dat o fugă până la Timișoara ca să luăm pulsul la început de an și să-i cunoaștem pe câțiva dintre artișii aflați la început de drum.
Am fost până la Iași, să-i facem o vizită lui Matei Bejenaru, fotograf și profesor la Universitatea de Arte „George Enescu”, și unul dintre cei mai apreciați artiști români contemporani.
Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Am vorbit cu mai mulți artiști și operatori cultural implicați în protestele care au loc în sectorul independent.
Ilustratoarea Sorina Vazelina a creat o serie de benzi desenate pe tema reducerilor de fonduri din cultură.