Camera de oaspeți

 

Muncă / Protest

„O atmosferă foarte toxică”: Zeci de artiști îl acuză pe directorul Filarmonicii din Sibiu că nu le respectă drepturile și conduce „dictatorial”

Andreea Soare

De la începutul anului, mai bine de jumătate din muzicienii Filarmonicii din Sibiu protestează. Artiștii din sindicat cer conducerii să semneze contractul colectiv de muncă, în lipsa căruia spun că sunt suprasolicitați și nu au destul timp să repete pentru zecile de concerte din program. Aceștia îl acuză pe dirijorul Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii, de lipsă de comunicare, de conducere dictatorială și comportamente abuzive.

Exploratori / Arte vizuale

„Artiștii romi sunt adesea absenți din expozițiile majore și din colecțiile permanente ale instituțiilor culturale”

Teodora Talhoș, Ioana Cîrlig

Mihaela Cîmpeanu vorbește despre ce înseamnă să fii artistă romă în România zilelor noastre, despre rasismul adânc înfipt în instituții și atitudini, dar și despre puterea de a merge înainte. Lucrările artistei fac referire la situația dezavantajată a romilor și a femeilor în societate și au fost expuse la Bienala de Arte de la Veneția în 2007, pe când era încă studentă.

A.F.R.O.N.T. / Arhiva de sunet

Ascultă un podcast nou despre hip-hop-ul românesc din afara Centrului

Arhiva de sunet

Ca orice formă de cultură care își fixează un centru, în acest caz Bucureștiul, hip-hop-ul din România a găzduit multe spații de expresie marginale. De la hip-hop cu specific regional, la spații în care artiști pop au încercat să se reinventeze, la porn rap sau hip-hop creștin. Recuperarea târzie a acestor muzici le-a transformat într-o formă de folclor și le-a imprimat un caracter deopotrivă ludic și subversiv.

Muncă / Sănătate

Doamna Mița, frizerița care-i ajută pe pacienți să-și păstreze stima de sine

Diana Andreea Rață, Ioana Cîrlig

Doamna Mița este frizerița unui spital din centrul capitalei. Îi pregătește pe pacienți pentru operațiile și intervențiile pe care urmează să le efectueze doctorii, iar pe cei internați vreme îndelungată îi ajută să se îngrijească. Nu îi este ușor să fie martoră la suferință, dar gândul că ajută pe cineva să-și păstreze demnitatea și stima de sine în momente grele, o ajută.

Exploratori / Reciproc

VIDEO Lia și Dan Perjovschi vorbesc despre arte și educație radicală, implicare socială și oboseală

Ana Banu, Diana Andreea Rață

I-am invitat pe artiștii Lia & Dan Perjovschi la un dialog deschis despre drumurile lor, de la școala de artă pe care o critică activ și azi, până la expozițiile lor în unele dintre cele mai importante instituții ale lumii, despre implicarea lor continuă în treburile cetății și epuizarea pe care o aduce, despre cum își privesc și discută reciproc lucrările și convingerile, despre sharing & scaring.

Schimbare / Muzeu

De vorbă cu femeile care țin în viață Muzeul Abandonului, un proiect de vindecare socială

Adda Mihăescu, Claudiu Popescu

Muzeul Abandonului documentează traumele personale și colective ale celor care au fost abandonați în instituții ale statului sau care s-au simțit într-o formă sau alta părăsiți. Am stat de vorbă cu cele care au deschis și dezvoltat acest muzeu, primul și singurul din România nominalizat la competiția internațională Museums and Heritage Awards.

A.F.R.O.N.T. / Arhiva de sunet

Ascultă un podcast nou despre „eroul" combinator al tranziției româneşti şi oglindirea sa în hip-hop

Arhiva de sunet

Ca o veritabilă hârtie de turnesol, hip-hop-ul românesc a reacționat discursiv la contactul cu realitatea sociopolitică, balansând constant între ilustrarea realităţii și un irezistibil puseu ficțional. În oricare dintre situații, obsesia lui nouăzecistă, „marfa", alături de atașurile sale obligatorii - traficantul, combinatorul, bișnițarul și cumpărătorul ei -, dar și goana inepuizabilă după ea, rămân o temă predilectă.

Muncă / Protest

„Liniște nu va fi în muzee!” Angajați din muzee și biblioteci din toată țara protestează împotriva salariilor mizere și condițiilor proaste de muncă

Ioan Stoleru, Iris Duțescu, Cătălin Hopulele

Ediția aniversară de 20 de ani a Nopții Muzeelor va fi marcată anul acesta printr-un protest fără precedent pentru lumea culturală din România. Angajați din muzee și biblioteci din toată țara vor ieși în stradă la București, iar instituțiile pe care le reprezintă vor fi închise în noaptea în care, în mod obișnuit, primeau sute de mii de vizitatori. Lucrătorii din muzee și biblioteci spun că sunt în acest moment de departe pe ultimul loc în sistemul salarial public din România și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.

Bears Uncovered / Natură

VIDEO Urmărește primul episod din documentarul „Bears Uncovered”: Ce facem cu urșii?

Michael Bird, Ovidiu Dunel-Stancu, Stefano Petrelli, Vjosa Cerkini

În multe țări din Europa, relația dintre oameni și urși a devenit haotică și face loc multor ilegalități. În documentarul „Bears Uncovered”, o echipă internațională de jurnaliști a călătorit în România, Italia, Slovenia, Albania și Kosovo, pentru a afla cum s-a ajuns aici și ce putem face. Cum trăiesc urșii sălbatici și cei aflați în captivitate? Cum arată relațiile dintre comunitățile umane și aceste animale sălbatice? Care sunt soluțiile și scenariile posibile pentru ca cele două tabere să trăiască în echilibru?


Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK