Scena9 este o platformă care radiografiază viața culturală din România (și nu numai). Facem ordine în actualitatea culturală, scriem despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare în peisajul cultural de la noi. Incităm la dialog zone culturale și artistice care, de obicei, nu se intersectează. Suntem jurnaliști-curatori ai fenomenului cultural. Stăm cu ochii pe noua generație de creatori din domenii cât mai variate, de la artă până la știință, le urmărim proiectele și evoluția. Ne propunem să desenăm portretul acestei noi generații care face lumea noastră să se învârtă.

Site-ul Scena9 e organizat în patru secțiuni principale - Actual, Laborator, Proiector și Salon, pornind de la ideea că, în cele din urmă, cultura e un spațiu pe care îl locuim cu toții. Vrem să-i facem pe cititori să se simtă ca acasă, să experimenteze, să stea de vorbă cu noi. 

Ce găsiți pe site-ul Scena9:

  • Actual: știri și materiale scurte legate de actualitatea culturală (piese de teatru, concerte, proiecții de filme, expoziții etc.)
  • Laborator: texte despre zona experimentală, underground, despre work in progress sau cum-se-face; materiale multimedia (proiecte foto, benzi desenate) 
  • Proiector: cauzele culturale și programele susținute de Scena9
  • Salon: dialoguri, interviuri, dezbateri, anchete 
  • Tema lunii: o singură temă și patru texte, câte unul pe săptămână
  • Camera de oaspeți: texte scrise de guest writers
  • Audio și Video

Proiectul editorial Scena9 este parte a unei strategii ample a BRD de a susține cultura.

Ne găsiți aici: Str. Vasile Conta, nr. 4, etaj 2, apartament 2, sector 2, București


Echipa

Adi Bulboacă

Fotograf. Ia trenul ca să meargă la teatru.

 

Adi Tudose

Fotograf. Și-a tatuat pe braț o rățușcă super-erou.

Andra Matzal

Editor. Jurnalist multitasking, navetist. Mai multe despre Andra, aici. O găsiți la andra@scena9.ro.

 

Andreea Chirică

Autoare de benzi desenate și creatoare ocazională de gifuri. 

Black Horse Mansion

Fetele de la BHM (Ana Banu, Alina Manea și Miruna Vasilescu) spun povești pe video, de la concept la export. Mai multe aici.

Diana Meseșan

Reporter. Îi era frică de animale până când a întâlnit-o pe pisica ei, Sumi Jo. Crede că oamenii se pot schimba.

George Popescu

Fotojurnalist. I se mai zice Poqe sau Gică.

Georgiana Mușat

Scrie critică de film, e licențiată în Ingmar Bergman și mereu cu mintea în altă parte.

Ioana Pelehatăi

Reporter. O hipsteriță. 

Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.

Ionuț Cioană

Artist vizual, iubitor de artă și de București.

Ionuț Dulămiță

Reporter & pictor. Stă în Drumul Taberei.

Ionuț Sociu

Reporter. Se uită la filme cu spioni.

Livia Coloji

Ilustrator. Desenează plante, animale și chestii din Banat.

Luiza Vasiliu

Editor coordonator. I-a cântat Nick Cave o piesă la un concert. Mai multe despre Luiza, aici. O găsiți la luiza@scena9.ro. 

Mihai Iovănel

Critic literar. Sau ceva de genul.

Sorina Vazelina

Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.

Vlad Odobescu

Reporter. Căutător prin lumi mărunte. Hușean. Mai multe despre Vlad, aici. Îl găsiți la vlad@scena9.ro.


BRD și Scena9

Despre implicarea noastră în cultură, ipoteza era că, în ansamblul ei, cultura reprezintă modul în care rezolvăm problemele ca naţiune, cu toată inteligenţa, creativitatea şi pasiunea de care suntem în stare. Şi investiţia în fenomenul cultural românesc înseamnă să susţinem permanent lideri şi proiecte care să ne reamintească de unde venim, cine suntem şi încotro ne ducem. Cu alte cuvinte, investeam în cultură ca să fim aproape de cea mai bună versiune a României, cea în care cultura ghidează nevoile noastre de educaţie, responsabilitate, dezvoltare. Evident, eram nişte naivi care puneau cultura pe un piedestal şi îi agăţau în cârcă toate marile aşteptări. 

După luni de zile petrecute împreună cu echipa de la Scena9.ro, un lucru e clar: vom investi în cultură, mai intens decât am făcut-o vreodată. Dar nu o vom face că să „părem noi mai buni”, sau pentru a împlini vreo mare aşteptare cultural-naţională. O facem dintr-un motiv mult mai simplu: ca să învăţăm. Să învăţăm de la istorie cum să corectăm miopia ştirilor prezentului revizitând evenimente similare din trecut. Să învăţăm de la teatru cum să tratăm cu empatie inevitabilele eşecuri şi nebunii – ale noastre şi ale altora. Să învăţăm de la artele vizuale cum să evoluăm în limbaj, înainte ca cel pe care îl folosim să devină irelevant. Să învăţăm de la literatură cum să experimentăm prin ochii altora poveşti mai străine şi înfricoşătoare decât îşi poate permite oficial o corporaţie cu aversiune la risc. Să învăţăm de la arhitectură cum să construim spaţii care ne fac o idee mai relaxaţi, nu mai încrâncenaţi.

Dezbrăcat de toate înfloriturile de PR, ăsta e adevărul: investim în cultură dintr-un motiv egoist,  ca să învăţăm să devenim o versiune mai bună a noastră, „a better us”. Nu ştim dacă o să ne iasă, dar ştim că ne străduim de ceva vreme şi vom continua să o facem. Iar dacă vi se pare că evoluăm, e foarte probabil că am învăţat asta de la Scena9. 

Ceea ce va dorim şi vouă.

Echipa BRD


Contact

Str. Vasile Conta, nr. 4, etaj 2, apartament 2,
sector 2,  020953, București
editorial@scena9.ro