Muncă / Orașe Mici
Te descurci și fără job stabil?
Mădălina Muscă, Tiberiu-Mihail Cimpoeru
O antropologă creionează contextul unui portret colectiv și efemer al muncii, desprins dintr-o cercetare de teren la Târgu Neamț.
O antropologă creionează contextul unui portret colectiv și efemer al muncii, desprins dintr-o cercetare de teren la Târgu Neamț.
Timp de 120 de ani, Câmpina a crescut în jurul unui colos industrial prin venele căruia curgea petrol. Acum, când conductele s-au golit, iar orașul s-a moleșit, niște oameni vor să vadă ce și cum poate fi salvat.
Cum se transformă un oraș mic atunci când o dublă crimă îi dă viața peste cap?
Am dat o fugă până la Slatina ca să încercăm halvița și braga de la prăvălia Atletul albanez și să vedem cum e viața culturală în orașul cu o populație de 70.000 de locuitori.
Am fost la Târgu Ocna și am vorbit cu o mână de adulți și copii care dau viață culturii în oraș.
Scriitorul Dan Sociu se întoarce după 20 de ani la Botoșani, un oraș cu liniște, verdeață și artiști odihniți.
Lavinia Braniște s-a întors în Brăila, orașul unde a crescut. Scrie despre îndepărtarea de București și apropierea de o Românie tristă, despre cum e să te întorci adult în locurile unde ai fost copil.
Pe tărâmul baronului vrâncean Marian Oprișan, elevii sunt chemați să-și călească patriotismul pe-un frig teribil, iar cetățenii aduși cu autocarele la sărbătoare sunt ținuți departe de hora personalităților.
Am fost la Deva ca să vedem cum se întrec liceenii la un concurs de cultură generală.
Un defunct cinema de provincie transformat în centru cultural încearcă să revitalizeze municipiul DADA, adică Moinești, județul Bacău.
Un grup de artiști și muzicieni din România și India au scurtcircuitat liniștea din Perla Moldovei, la rezidența In Context.
Despre adolescență, teatru și violență într-un oraș mic din România.
Ovidiu Gordan fotografiază stranietatea familiarului într-un oraș mic din România.
Ion Barbu consideră Petrila un laborator viu. Odată cu moartea minei, joaca sa artistică poate fi o salvare pentru oraș.
Am dat o tură prin Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, să vedem cum trăiesc oamenii în umbra lui şi ce mai cred despre el.
Despre Hușul copilăriei mele, cel de azi și alte planete incluse în expoziția Shrinking Cities in Romania de la MNAC.
Câtă emoție și câtă rațiune încap în lumile non-umane? La ce e bună agresivitatea și ce forme capătă ea în societățile noastre?
Un porc își găsește tradiționalul sfârșit în al șaptelea text al seriei „Scriitori și animale”, scris de Mihai Duțescu.
Dacă animalele sunt ca pietrele, atunci le putem arunca într-un morman pe care putem călca. Dacă totuși nu sunt, atunci ne aflăm în fața unei dileme morale serioase.
Medicul veterinar care a fondat Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din apropierea Bucureștiului vorbește despre munca lor și despre cum nu mereu e recomandat să ne credem salvatorii animalelor.
Timp de aproape un an am lucrat la o serie video-documentară despre relațiile noastre cu animalele. M-a interesat să aflu cât loc ocupă animalele în viața noastră, ce roluri le-am alocat, care e impactul civilizației sapiens asupra lor și cum putem reclădi legăturile bazate pe respect dintre noi și restul animalelor non-umane.