Muzică / Experiment
Polimuzici: lumi suprapuse
Cristina Gârbea
O privire asupra a trei artiști nonconformiști care au confecționat universuri distincte în opere de artă neconvenționale.
O privire asupra a trei artiști nonconformiști care au confecționat universuri distincte în opere de artă neconvenționale.
Aici e Miller cel vechi – Miller cel interesat de acțiunea forțelor primare, generatoare ale unui spectacol tot mai rar văzut.
Gaspar Noé dă mai încet șmechereala și zgomotul de fond în numele unei confruntări directe (cum altfel?) cu lucrurile pentru care nu mai există rezolvare: boala și moartea.
Forma lui Jordan Peele preia cu generozitate deopotrivă din sensibilitatea prezentului și din istoria cinematografului, brodând sprințar și inventiv pe genuri încetățenite.
Actorul Iulian Postelnicu și-a propus să alerge 21 de kilometri în fiecare zi, timp de aproape cinci luni.
Regizoarea Gianina Cărbunariu vorbește despre cum se construiește dialogul cu publicul și despre relația ei cu realitatea din ultimii 20 de ani.
Se apropie 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii, așa că am făcut un exercițiu colectiv în redacție și ne-am adus aminte de unele joburi temporare & bizare pe care le-am avut unii dintre noi.
Citește un fragment din „Anomalia”, de Hervé Le Tellier, volum distins cu Premiul Goncourt în 2020, un experiment literar care se citește ca un roman SF & polițist, dar și ca o parabolă filozofică.
Centrul Cultural Clujean a organizat ateliere prin care ofereau „prescripții culturale” împotriva epuizării. Concluzia: întâlnirile cu arta chiar sunt eficiente când suferi de burnout.
Criticul Oana Stoica ți-a pregătit o listă cu câteva spectacole, românești și străine, care pot fi vizionate online în perioada următoare.
Kaufman suferă de sindromul care face ca teoria să fie știută din scoarță-n scoarță, dar degeaba: pe ecran asta nu dă naștere la nimic, în afara unui abur intelectualist care n-are pe unde să fie evacuat.
„Live” e un spectacol despre internet, despre iluzia apropierii pe care o întreține și demonii pe care îi trezește.
Gianina Cărbunariu a realizat un scurtmetraj (pornind de la documentarea unui spectacol de teatru) despre relația Est-Vest, despre muncă, poluare și nesiguranță.
Criticul Oana Stoica a încercat să scaneze de la distanță peisajul teatral german, în care vede un sistem exemplar.
În volumul ei de memorii, Marina Abramović vorbește despre Ulay, partenerul ei de artă și iubire radicală. Ulay a murit la început de martie, la 76 de ani.
Megan Dominescu, o artistă pe jumate română, pe jumate americană face carpete cu videochat și wrestling.
Criticul Oana Stoica scrie despre cea mai nouă producție a Teatrului Rampa, care își are sediul într-un fost service RATB.
Gianina Cărbunariu și Radu Jude discută despre cum au ajuns să lucreze împreună la filmul „Tipografic majuscul” și despre povestea din spatele spectacolului/filmului.
Criticul Oana Stoica recomandă „Radio”, un spectacol de 5 stele, în regia lui Bobi Pricop, realizat la Teatrul Național din Craiova.
Citește un interviu cu Călin Man, un artist care a făcut pionierat în filmul experimenatal și arta digitală din România ca membru al grupului arădean kinema ikon.
Despre imagine, manipulare și artă: interviu cu Thomas Ruff, unul dintre cei mai influenți fotografi din zilele noastre.
Despre noul album Helado Negro, „This is how you smile”, Filip Standavid spune că nu-ți dă drumul timp de 40 de minute.
O oră de vorbă cu Son Lux, una dintre trupele alea care-ți deșurubează capul și te lasă pe tine să decizi cum ți-l pui înapoi. Despre arta ca muncă, speranță în timpuri grele, îmbătrânire și muzică.
Contrastul/conflictul ca metodă de lucru domină Safe In The Hands of Love până în ultimele sale momente.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.