Mihai Iovănel

Mihai Iovănel

Critic literar. Sau ceva de genul.

Cărtărescu, scrib și scriitor

de Mihai Iovănel

În „Peisaj după isterie. Articole 2007-2017”, Mircea Cărtărescu își regăsește umorul și autoironia pierdute pe coclaurii sociopolitici doar în textele autobiografice.

Papagalul Jako

de Mihai Iovănel

În volumul „Sergio Leone”, poetul Vlad Drăgoi își dă singur la operație; își trimite o cameră video în propriile măruntaie.

Popi și valeți

de Mihai Iovănel

„Apostolatul antisocial” de Alexandru Racu e o lectură foarte catchy pentru toți cei interesați de ideologii, istoria ideilor sau postcomunismul românesc.

Elegii, mitologii

de Mihai Iovănel

„Fiecare zi era un ceasornic ce abia se mișca,/ un pumn care ne lovea lent înainte și-napoi,/ căldura electrică mocnea în aerul purpuriu”. Despre Edward Hirsch în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu.

8 scriitoare

de Mihai Iovănel

Nu e o listă perfectă: e prea centrată pe literatura engleză, prea albă, prea hetero, prea mainstream, prea apropiată de 8 martie.

Selfie fără filtru

de Mihai Iovănel

Cronică de carte: Cu „Luminița, mon amour”, Cezar Paul-Bădescu încheie unul dintre cele mai radicale experimente din literatura română despre raportul dintre ficțiune și realitate.

În punctul ge

de Mihai Iovănel

Dan Alexe are în el ceva de loser. Cu toate astea, cum e ultima lui carte - un volum compus din 22 de povestiri?

Holocaustul în 14 cărți

de Mihai Iovănel

Pe 27 ianuarie a fost Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, așa că am întocmit o listă de cărți scrise pe marginea acestui eveniment traumatic al secolului trecut.

Iocan 3

de Mihai Iovănel

În recenzia numărului 2 din Iocan ziceam că prozatorii români sunt autobiografici și previzibili: o cred în continuare, dar recunosc că pe asta n-am văzut-o venind.

2016 în 10 shoturi literare

de Mihai Iovănel

Cine pretinde în bilanțurile de la începutul de an că a trecut prin toată producția e un mincinos chiar și într-o piață editorială mică precum cea românească.

Text de sarcină

de Mihai Iovănel

„Non Stress Test”, noul volum de poezii al Elenei Vlădăreanu, este o autobiografie clinică a maternității, fără bomboane literare.

RPG 3

de Mihai Iovănel

„Disco Titanic” este a treia contribuție de neratat a lui Radu Pavel Gheo la ceea ce se scrie acum în România.

Iocan Doi

de Mihai Iovănel

A apărut numărul doi al revistei de proză scurtă „Iocan”. Ai de citit din ea cel puțin 8 texte bune și foarte bune.

Profi de canapea

de Mihai Iovănel

În „Partaj”, romanul de debut al lui Horia Corcheș, profesorii o ard pe Facebook, pe care-l folosesc pentru a posta tâmpenii sau ca să agațe.