Muzică / Protest
Muzica de protest românească post-89: de la sarcasm la revoltă
George Popescu, Mihai Tița
În ultimii 30 de ani ai extremelor unei democrații naive, colecția de cîntece cu nuanțe socio-politice e una destul de modestă.
Fotojurnalist. I se mai zice Poqe sau Gică.
În ultimii 30 de ani ai extremelor unei democrații naive, colecția de cîntece cu nuanțe socio-politice e una destul de modestă.
Românii citesc cel mai puțin din Europa. Am vrut să aflu de ce și am ajuns în biblioteci și librării de provincie, într-o scară de bloc din Drobeta, un sat sărac din Sibiu și o școală de cartier din București.
Avem jazz cu tot ce trebuie, un serial care topește inimi, o carte ca o lamă de cuțit și una densă și pătrunzătoare, plus fotografiile unui filosof al naturii umane.
Află, călătorule, că și pe-aici sunt tiribombe, doar că-s gratuite.
Starea dinților - de la lipsa cu desăvârșire până la albul strălucitor - reprezintă un indicator important al clasei sociale, arată antropologul american Krisztina Fehérváry.
„Aici suntem la 1000 de metri altitudine. Au venit acum câțiva ani niște nemți și-au măsurat, e aer bun, aer de sanatoriu, ca la Predeal”, zice Tanti Livia și noi tragem aerul bun adânc în piept.
Un fotoreportaj de la Festivalul Lubeniței, care ar trebui să promoveze prima recoltă de pepeni de anul acesta.
Am făcut o călătorie prin viața și munca regizorului independent David Schwartz, din Maralya până-n Arimania.
Am fost la Pata Rât, ghetoul de romi de la groapa de gunoi a orașului Cluj-Napoca, pentru că am vrut să înțeleg de ce mai locuiesc oamenii acolo.
Artista Lia Perjovschi și-a creat singură instituțiile de care avea nevoie. Am fost acasă la ea, unde găzduiește Arhiva de artă contemporană și Muzeul cunoașterii.
Am vorbit cu fizicianul de origine română Albert-László Barabási, unul dintre pionierii teoriei rețelelor.
Cum decurg conversațiile dintre părinți și copii de când OUG 13 a venit și a plecat la ceas de seară.
De vorbă cu Molotov Cocktail, trupa înființată în frenezia rebelă din New York-ul anilor '90 de un român fugit în Vest înainte de Revoluție.
Câteva mii de persoane au trăit pe străzile Bucureștiului cea mai friguroasă noapte din ultimul an.
Joi seară, la cinema Băneasa, audiție pe întuneric, cel mai tare sistem de sunet, cel mai nou album al lui Electric Brother.
Diseară, la MNAC, are premieră „Calul alb”, un performance despre torționari și istorie distorsionată.
Am vrut să aflu ce e-n sufletul unuia dintre cei mai mari actori de teatru și cinema din România post-’90.
Am fost în atelierul pictorului Roman Tolici, cu care-am vorbit despre iepuri și religii, despre găuri negre și despre cum muza trebuie să te găsească cu pensula-n mână.
Am mers la atelierul lui Dumitru Gorzo, să-nțelegem cum arată locul de unde-au ieșit câteva din cele mai controversate lucrări de artă contemporană din România.
Am fost la Festivalul Internațional de Street Art de la Sibiu, unde-am făcut turul zidurilor scoase de artiști din anonimat.
Am urmărit câteva personaje din București, într-o mini-călătorie prin timpul personal.
Cum s-a schimbat situația pentru LGBTQIA+ în România ultimilor ani? În săptămâna Bucharest Pride, comunitatea trage linie și răspunde.
În turneul Dance Roads, 8 dansatori și coregrafi explică dansul contemporan în toată Europa (pe înțelesul cuiva care nu dansează).
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.