Exploratori / Literatură
Lasă-l pe BAS să te năucească
Ionuț Sociu, Claudiu Popescu
Un profil al scriitorului, editorului și criticului Bogdan-Alexandru Stănescu, omul care a marcat piața editorială din România în ultimii 20 de ani.
Un profil al scriitorului, editorului și criticului Bogdan-Alexandru Stănescu, omul care a marcat piața editorială din România în ultimii 20 de ani.
Andrei Kurkov, probabil cel mai cunoscut scriitor ucrainean de azi, tradus în 65 de țări, și președinte al PEN Ucraina, a fost prezent la București, în cadrul unui turneu internațional de întâlniri cu publicul pe timp de război.
La 66 de ani, o femeie din Bistrița urcă pe muntele Aconcagua, la 6.961 m altitudine.
De 22 de ani, Cătălin Beldea vânează eclipse de soare în toată lumea.
În care o ilustratoare și o dansatoare desfac ițele mișcării și ale vulnerabilității și definesc dansul contemporan.
A încetat din viață Voicu Rădescu, fondatorul teatrului independent din România, omul care, în 1994, a pus bazele Teatrului Luni de la Green Hours și Green Hours Jazz-café, unul dintre cele mai vechi cluburi de jazz din țară.
A încetat din viață Laura Albulescu, redactor-șef al Editurii ART, una dintre cele mai creative și relevante apariții de pe scena culturală românească din ultimii 20 de ani.
Ne aducem aminte de Gabi Luncă, care ne-a părăsit recent, una dintre vocile remarcabile ale muzicii lăutărești, prin filtrul cântecelor ei triste ori ascuțite cu tematică maternă.
Românca feministă, pacifistă, călătoare și reformatoare a sistemului de învățământ, despre care nu știai nimic până astăzi.
Legenda construită în jurul lui Dumitru Dan, omul despre care se spune că a făcut înconjurul lumii în opinci, vorbește despre nevoia noastră de eroi. De dragul poveștii, închidem ochii la fapte.
Un american care a predat în România la finalul anilor '80 îți arată țara de acum 30 de ani în culori vii.
Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai importanți scriitori ai lumii despre despre scrisul ca unealtă în viața de zi cu zi, despre îmbuibarea cu informație și cum să facem exerciții de bunătate într-o lume a polarizării.
Un medic și fiica ei de 12 ani au creat un clip despre vaccinul anti-COVID-19. Laura Ghibu crede că e foarte important ca autoritățile să răspundă cu răbdare tuturor întrebărilor.
Citește un interviu cu Dan Iliescu, chitaristul care stă în spatele majorității hiturilor din repertoriul Timpuri Noi. Tot aici poți asculta un episod din podcastul Arhiva de Sunet, care stă la baza acestui dialog.
Valentina Rusu Ciobanu este cea mai cunoscută pictoriță din Republica Moldova, însă primele sale expoziții din România au loc abia acum, când artista a împlinit 100 de ani. Îi puteți vedea lucrările până pe 29 noiembrie.
La Timișoara s-a deschis recent o expoziție dedicată lui Harun Farocki, unul dintre cei importanți cineaști germani. Expoziția, curatoriată de Diana Marincu, este găzduită de Fundația Art Encounters.
Bogdan Alexandru Stănescu e unul dintre cei mai importanți editori de carte de la noi. Am vorbit cu el despre munca din spatele cărților și despre „Anansi”, noua colecție de literatură pe care a creat-o.
Cătălina Olteanu este prima femeie romă din Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, înființat acum 19 ani.
A încetat din viață Ionuț Cioană / Mircea Nicolae, unul dintre cei mai subtili artiști români din zilele noastre, curator și critic de artă pe care l-ați citit constant pe Scena9. Cum și-l amintesc câțiva dintre cei care l-au cunoscut?
Prozatorul și gazetarul Radu Cosașu a fost omagiat de curând la Gala Premiilor Gopo. A nu-i cunoaște textele despre film este o mare pierdere.
În 1890, a făcut călătoria vieții lui, de la Moscova până pe insula Sahalin, acolo unde a stat câteva luni. Citește câteva fragmente din corespondența lui și din „Insula Sahalin”, una dintre cele mai fascinante cărți semnate de Cehov.
Am ilustrat biografia celui care ne-a cules poveștile din copilărie, așa cum se cuvine - ca pe un basm.
Am stat de vorbă cu Ion Vianu, psihiatru, scriitor și disident emigrat din România în anii ‘70. De la începuturile psihiatriei în România, până la pandemie.
„Mă consideram o fire rațională și circumspectă, care reușea să evite isteria chiar și în situații limită.”
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.